Rustjeva hiša kruha s tremi novimi turističnimi doživetji

datum: 09.08.2022
kategorija: Novice

Prenova Rustjeve hiše v mestnem jedru se odvija v polnem zamahu. Medtem časom se snujejo posebna turistična doživetja, ki bodo obogatila delovanje nekdaj izjemno znane Rustjeve hiše. Slednja bo sedaj postala prostor druženja, obdana z novimi vsebinami na temeljih bogate kulturne dediščine.

tZa namene pristnega doživetja lokalne dediščine pekarske in mlinarske tradicije so bila v sklopu prenove Rustje hiše zasnovana nova turistična doživetja, ki se bodo kot nosilni turistični produkti izvajali v Rustjevi hiši kruha. »Verjamemo namreč, da mora obiskovalec neodvisno od tega, ali je to domačin ali turist, in tudi od tega, ali je v prostor prišel naključno ali z oblikovanim namenom, dobiti pristno doživljajsko izkušnjo. Le tako lahko pričakujemo, da bo iz Rustjeve hiše kruha odšel zadovoljen, se vanjo vračal in jo priporočal tudi drugim,« izpostavljajo snovalci projekta.

Rustjeva hiša bo nudila tri nova turistična doživetja, vezana na kulinariko, kulturno dediščino in aktivno ter KRUHkreativno preživljanje prostega časa. Produkt, imenovan 'Speci in pojej' – kulinarično doživetje v Rustjevi hiši kruha, bo predvidoma ponujal posebno izkušnjo kulinarične delavnice, ki bo obiskovalca popeljala v poučno doživetje peke kruha v krušni peči, vse od mletja moke do končnega izdelka. Med ustvarjanjem pekovskega izdelka pod vodstvom pekovskega mojstra bo obiskovalec skozi voden sprehod po mestu Ajdovščina spoznal dediščino kruha, peke in mlinarstva, s katero je tesno povezan tudi veliki ajdovski umetnik Veno Pilon. Sveže pečen kruh bo moč okušati skupaj z lokalnimi dobrotami, kot so med, marmelade in najrazličnejši namazi iz lokalnega sadja ali zelenjave. Rustjeva hiša kruha bo ponujala tudi kulinarično doživetje 'Skuhaj in pojej'. Doživetje bo obiskovalcu omogočilo spoznavanje lokalnega kulinaričnega izročila. Preko učenja bo lahko spoznaval tradicionalne sezonske jedi (npr. mineštre, polento, kaše iz različnih vrst žit, frtaljo, doma izdelane testenine – 'bleke' ter njoke) iz svežih sestavin lokalnih ponudnikov na sosednji Ajdovski tržnici.

kolesarjenjeNe zgolj kulinarična, Rustjeva hiša bo ponujala tudi aktivna doživetja. Turistični produkt kolesarjenje po poteh mlinarjev bo obiskovalcu omogočal odkrivanje bogate zgodovine mlinarjev na kolesu po najlepših kotičkih Vipavske doline vse tja do lokacij najbolj znanih mlinov. Začetek in konec kolesarske dogodivščine bo v Rustjevi hiši kruha, kjer bo na ogled predstavitev bogate pekarske in mlinarske tradicije v Ajdovščini ter obenem okušanje domačih pekovskih in drugih lokalnih dobrot.  

Nova ponudba bo z edukativnimi doživljajskimi in izkustvenimi elementi s povezovanjem zgodovine, umetnosti, turizma in tradicije, obogatila lokalno skupnost območja Las Vipavska dolina, mesto Ajdovščina ter butično turistično destinacijo Vipavska dolina in prispevala k njeni prepoznavnosti, še napovedujejo koordinatorji projekta.

 Oddelek za gospodarstvo in razvojne zadeve Občine Ajdovščina

Aktivnost se izvaja v okviru operacije Prostor doživetij pekarske in mlinarske tradicije, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

 

 

 logo