Občina Ajdovščina z novim evropskim projektom s področja digitalizacije

datum: 23.08.2022
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je skupaj z Regijsko razvojno agencijo Rod Ajdovščina partnerica v projektu, ki se je uspešno potegoval na razpisu Digitalnega evropskega programa in bo tako sodelovala pri oblikovanju demonstracijskega testnega okolja s področja digitalizacije ne zgolj javnega sektorja, pač pa tudi gospodarstva.

Z namenom vzpostavitve mreže evropskih digitalnih središč je Ministrstvo za javno upravo objavilo poziv za vzpostavitev testnega digitalnega okolja v okviru več univerz, na katerem se je uspešno potegoval tudi konzorcij Razvojnega centra Novo mesto. Občina Ajdovščina je ena od partneric konzorcija, skupaj z Mestno občino Novo mesto, Fakulteto za informacijske študije v Novem mestu, Fakulteto za industrijski inženiring Novo mesto, Fakulteto za uporabne družbene študije v Novi Gorici, Univerzo v Novi Gorici, Univerzo na Primorskem, Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine, RIC Bela krajina, Cadcam Lab d. o. o., Koofr d.o.o., Mikrografija d.o.o., Regijsko razvojno agencijo ROD Ajdovščina ter Združenjem delodajalcev Slovenije in Združenjem regionalnih razvojnih agencij.

V sklopu projekta SRC-EDIH se namerava oblikovati testno okolje s področja digitalizacije, kjer bomo že znane rešitve implementirali v obstoječe procese – denimo na področje izvajanje občinskih sej, sistemov glasovanja in posodobitev drugih telekomunikacijskih storitev. Cilj projekta je digitalizirati javne storitve v državni in lokalni samoupravi, obenem pa spodbujati, uvajati in posodabljati proizvodne informacijske sisteme ter digitalizirati poslovne procese v podjetjih. Občina Ajdovščina namerava iz sredstev projekta nabaviti opremo, ki bo zagotovila vzpostavitev testnega okolja, na podlagi katerega bi se izoblikovale nove smernice na poti digitalizacije. Skoraj 3 milijone evrov vreden projekt se bo pričel izvajati v prihodnjem letu.