Hiša dobre volje prihaja v oktobru tudi v Ajdovščino!

datum: 11.09.2022
kategorija: Novice

V oktobru bo Dom upokojencev Nova Gorica, ki svoje izkušnje v dnevnem varstvu starejših nabira že vrsto let, svojim dosedanjim trem Hišam dobre volje dodal še eno v Palah. Vse občanke in občane občine Ajdovščina vabimo na javno predstavitev novega dnevna centra, ki se bo odvila na treh lokacijah, v tednu od 19. septembra dalje. Vabljeni!

hiša dobre voljeDom upokojencev Nova Gorica bo oktobra 2022 odprl vrata Hiše dobre volje Ajdovščina, dnevnega centra za starejše, kamor ste vabljeni vsi tisti, ki si želite dobre družbe in/ali potrebujete pomoč, varstvo in oskrbo. Javne predstavitve Hiše dobre volje Ajdovščina se bodo odvijale na treh lokacijah:

v ponedeljek, 19. 9. 2022, ob 18. uri v Ljudski univerzi Ajdovščina (naslov: Stritarjeva ulica 1a, Ajdovščina),

v sredo, 21. 9. 2022, ob 18. uri v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Col , (naslov: Col 78) in

v četrtek, 22. 9. 2022, ob 18. uri v prostorih KS Črniče – Ravne (naslov: Črniče 27).

Kaj Hiša dobre volje nudi?

hiša dobre voljeHiša dobre volje je odličen primer dobre prakse, kako aktivirati starejšo populacijo, ji omogočiti kakovostno preživljanje časa in hkrati tistim, ki potrebujejo oskrbo in varstvo, omogočati varno, spodbudno ter pozitivno okolje. Torej nismo namenjeni le samostojnim posameznikom, ki pogrešajo družbo, aktivnosti in razne dogodivščine, ampak tudi tistim z različnimi zdravstvenimi težavami, ki potrebujejo nego, varstvo in ostalo oskrbo za to, da lahko v miru povsem preskrbljeni preživijo dan ter tudi svojcem omogočijo, da so razbremenjeni skrbi.

Nudimo popolno oskrbo:

tople obroke, sadne malice, prigrizke in napitke, nego, animacijo, redno telesno vadbo in miselne igre, družabništvo, razvedrilne aktivnosti sprehode in vse, kar je potrebno, da so naši uporabniki pod isto streho povsem preskrbljeni. 

Dobra volja kot temelj dejavnosti:

Poleg tega pa smo hiša dobre volje v pravem pomenu besede. Dobra volja je naš temelj. Zavedamo se, da so pozitivna čustva, pozitivni doživljaji in dražljaji ter veselo vzdušje splošen ključ do uspeha. Približati toplino domačega ognjišča je ena naših prioritet in tudi ključ do lažjega sprejetja novega načina življenja. Naš cilj je, da vsak uporabnik hodi v svoj »drugi dom« z veseljem in da se vsesplošno preskrbljen vsak dan zadovoljen in prijetno utrujen vrne v objem svojega doma. In to, da se vsak dan vrneš domov, šteje.

Ker vemo, da je prijetno in uspešno staranje tako iz duševnega kot telesnega vidika zelo pomembno, nudimo okolje, ki v največji možni meri spodbuja pozitivna čustva – toplo, družinsko, spodbudno, prijateljsko, pomirjujoče in ustvarjalno vzdušje, ki krepi gradnjo pristnih odnosov med posamezniki in jača pozitivno samopodo ter vsesplošno zadovoljstvo. 

hNajveč lahko povedo naši uporabniki in uporabnice sami, ki jim pravimo dobrovoljci in dobrovoljke. “Žal mi je, da nisem takoj poslušala hčere in prišla v Hišo dobre volje. Prav jezna sem, da sem se več kot eno leto borila za to, da nisem šla. Če bi vedela, da je tako lepo, bi jaz sama prosila hčer, da me odeplje”, pravi Jožica. Anica doda: “Ne predstavljam si, da bi bila brez Hiše. Tukaj se pogovarjamo, ustvarjamo, se smejemo, pojemo, rečemo kako neumno, telovadimo, punce nas postrežejo in nam ni treba ne kuhati ne pomivati … smo kot v hotelu. Res ne vem, kaj bi si lahko želela več.” In Marija vzklikne: “Ko pridem v Hišo dobre volje, ozdravim! Doma komaj hodim, tukaj lahko celo plešem! Ne zamenjam je za nič!” Družba sovrstnikov, ki postaja s starostjo vse težje dosegljiva, saj se stiki redčijo, je v Hiši dobre volje zagotovljena. In družba je eno učinkovitejših zdravil za marsikatero bolezen, še posebej pa za odganjanje osamljenosti. Naša himna, ki so jo napisali sami, lepo povzema naše bistvo.

Himna Hiše dobre volje (avtorica Jožica Brus, dobrovoljka v Hiši dobre volje Miren)

Zakaj bi le doma sedel,
zakaj ne bi bil bolj vesel,
še prej ko v postelji zaspiš,
tako si govoriš:

»Saj jutri v Miren pojdem spet,
v Hišo dobre volje,
tam imamo se lepo,
ne more biti bolje!

Dekleta naša pridna so,
nam vse na mizo dajo,
tud' kavico nam skuhajo
in z nami pokramljajo.

Prepevamo si pesmice,
dolgčas nam ni nikoli,
le pridi k nam, ne bodi sam,
lepo nam bo!«

Razbremenitev svojcev:

Hiša dobre volje je prav tako tudi zelo pomemben pomočnik svojcem, saj nudi možnost za oddih od vsakodnevne skrbi. Ko je uporabnik v Hiši, skrbnik lahko počiva, skrbi za svoje lastno zdravje, dela ali opravi neodložljive obveznosti. Prej ali slej se zave, da je Hiša dobre volje darilo tako za svojega človeka kot njega samega.

Dobrodošli!

Vse zainteresirane vabimo, da čim prej stopijo z nami v stik. Prepričani smo, da lahko skupaj razbijemo tudi zidove, ki jih gradijo predsodki, tabuji, strahovi in dvomi. Prvi korak morda res ni enostaven, a zagotavljamo vam, da je z nami že drugi preprost in vesel. Samo odločiti se je treba. Prijave že prejemamo – vse potrebne informacije lahko dobite na spodaj navedenih kontakih.

Odprti bomo vsak delavnik od ponedeljka do petka med 7 h in 17 h. Čas, ki vam je na voljo, je povsem prilagodljiv, saj se glede na vaše želje in potrebe sami odločite, kako pogosto in kako dolgo boste z nami.  Kdor nas še ne pozna in potrebuje dodatne informacije ali bi si želel postati del naše lepe zgodbe, naj stopi z nami v stik, da se dogovorimo o možnostih.

Na voljo vam je strokovna delavka Tina Krog:
Telefon: 051 660 818
E-pošta: tina.krog@dung.si

Vabimo vas, da razširite glas o našem programu in čeprav naših storitev morda ne potrebujete, pridite na obisk – zagotavljamo vam, da skuhamo najboljšo kavo daleč naokoli. Poleg tega pa vabljeni vsi, ki bi lahko s svojo ustvarjalnostjo in toplino oplemenitili nas čas. Prav vsakega obiska smo izjemno veseli.

Financiranje projekta “Hiša dobre volje Ajdovščina”:

Projekt »Hiša dobre volje Ajdovščina« delno financira Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Projekt se financira iz Operativnega programa evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, prednostne osi 9 »Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine«, prednostne naložbe 9.3 »Vlaganje v zdravstveno in socialno infrastrukturo, ki prispeva k razvoju  na nacionalni regionalni in lokalni ravni, zmanjšanje neenakosti glede zdravstvenega stanja, spodbujanje socialnega vključevanja z lažjim dostopom do socialnih, kulturnih in rekreacijskih storitev in prehod z institucionalnih storitev na storitve v okviru lokalnih skupnosti« in specifičnega cilja 9.3.1 »Izboljšanje kakovosti skupnostnih storitev oskrbe« OP EKP 2014 – 2020.

 rrr