V Ajdovščini se bo odvil terenski študijski forum 'Deep dive Vipavska dolina'

datum: 19.09.2022
kategorija: Novice

Turisti med vipavskimi grički. Foto: Vipavska dolina

Prihodnji teden bo v znamenju strokovnega, interaktivnega dogodka z aktivno udeležbo študentov, ki bodo v Vipavski dolini spoznavali agroživilska podjetja, startup-e in na okrogli mizi razglabljali na temo: 'Vipavsko agroživilstvo, kje, kam kako?' Namen dogodka je povezati ključne akterje vipavskega agroživilstva, aktivirati mlade in spodbuditi javno razpravo o možnostih razvoja kmetijskega in živilskega sektorja v Vipavski dolini. Vabljeni k prijavi, mesta so še prosta!

deepTerenski študijski forum, ki ga organizira EIT Food HUB Slovenija - Nacionalno stičišče za inovacije in podjetništvo v agroživilstvu, bo v letošnjem letu potekal v Vipavski dolini in nosi naslov 'Deep dive Vipavska dolina 2022'. Dogodek se bo odvijal v sodelovanju z lokalnimi podjetji, Občino Ajdovščina inRegijsko razvojno Agencijo ROD Ajdovščina. Terenski forum se začne v sredo, 28. 9. z ogledom štirih partnerskih živilskih podjetij (Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Leone, Mlinotest in Fructal) z namenom, da se študentje seznanijo z aktualno problematiko in izzivi, s katerimi se posamezna podjetja srečujejo. Po ogledu sledi delo v skupinah, kjer bodo študentje z različnim tpredznanjem iskali potencialne rešitve in izboljšave. Sledi srečanje v Vipavskem Križu, na katerem bodo izpostavljeni 'agro-food startup-i'. Predstavili se bodo: Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, Primorski tehnološki park, Pivovarna Pelicon, podjetje Uroš in Valentina, Žan Bric – Frlanova kmetija, siri Golden ring in vinska klet Santei. Na večernem delu bo z gosti tudi Zmago Petrič, lastnik vinske kleti Guerila. Dan potem bodo imeli študentje delavnico podjetništva za mlade talente v Škofijski gimnaziji Vipava, sledil pa bo Javni forum EIT Food Hub Slovenija: 'Vipavsko agroživilstvo: kje, kam kako?' v Hiši mladih v Palah. V prvem delu bodo študentje predstavili svoje refleksije na zastavljene izzive, v drugem delu pa se bo odvila okrogla miza z zanimivimi gosti, med njimi bodo: župan Tadej Beočanin, dekanja Biotehniške fakultete UL Marina Pintar, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica Branimir Radikon, predsednik zbornice Kmetijskih in živilskih podjetij Janez Rebec, direktor podjetja Tosla Primož Artač in direktorica RRA ROD Brigita Habjan Štolfa.

Udeležba na dogodku je brezplačna, za sodelovanje pa je potrebna predhodna prijava:https://cutt.ly/BZhHdyp. Za več informacij se lahko obrnete na EIT Food Hub Slovenija.