Predpremiera igrano-dokumentarnega filma o Pilonu bo v Ajdovščini

datum: 20.09.2022
kategorija: Novice

V petek zvečer bo na Lavričevem trgu v Ajdovščini predpremierno prikazan igrano-dokumentarni film z naslovom Skozi moje oči, ki pripoveduje o slikarju in fotografu Veno Pilonu ob prelomu stoletja v Parizu. Vstop na prizorišče bo prost, če bo vreme nagajalo, se dogodek seli v bližnjo Dvorano prve slovenske vlade. Vabljeni na ogled!

veno pilonRežiser, scenarist in producent novega filma je Igor Vrtačnik iz produkcijske hiše Zavod Film Horizont, nastajal je v koprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju s Slovenskim filmskih centrom. Avtorji so filmsko zgodbo pripravljali v tesnem sodelovanju s Pilonovo galerijo Ajdovščina. Igrani dokumentarec bo predpremierno prikazan v Ajdovščini, prav na dan žalostne Pilonove obletnice, natanko 52 let po njegovi smrti, 23. septembra ob 20. uri na Lavričevem trgu v Ajdovščini (v primeru slabega vremena pa v bližnji Dvorani prve slovenske vlade). Premiero pa bo doživel teden dni kasneje, 30. septembra, v Cankarjevem domu v Ljubljani.

 

Veno Pilon Skozi moje oči je film o opazovalcu in Parizu ob prelomu stoletja, ko je prestolnica v dvajsetih letih postala središče sodobne umetnosti. Med mnogimi prišleki, ki so upali na umetniško slavo ter med boemi iskali svoj prostor, hkrati pa živeli »iz rok v usta«, je bil tudi nadarjen, doma že uveljavljen slikar Veno Pilon: »Ker se mi je vera v lastno delo omajala, me k slikanju ni več vleklo, celo upiralo se mi je. Zatekel sem se v Pariz, da se v množici izgubim in pozabim nase ... Zato sem se tudi izogibal razstav.« Pilon v Parizu skorajda ni več v roke vzel slikarskega čopiča, prevzela pa ga je fotografija, umetnost, ki je šele začela dobivati svoj ustvarjalni zagon. Pilonu pa je pomenila vir zaslužka za preživetje družine. Čeprav mu ni uspel preboj med velika umetniška fotografska imena, ga je fotografija zaznamovala do konca življenja. Bila je njegova skrita strast, tiha ljubica, ki ga nikoli ni zapustila, tega opazovalca in gledalca življenja.

Nekatere Ajdovke in Ajdovci še pomnite pomembnega domačega umetnika, ki je leta 1970 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju slikarstva, istega leta je v svoji rodni Ajdovščini umrl, le dan po 74 rojstnem dnevu. Čez nekaj let je na temelju donacije njegovega sina Dominiqua na Prešernovi ulici, v hiši Pilonovega očeta, nastala Pilonova galerija.

Vabljeni k ogledu igrano-dokumentarnega filma o Venu Pilonu, Skozi moje oči, v petek, 23. septembra, ob 20. uri, na Lavričevem trgu.    

vp