Namakalno polje Vrtovin doseglo mejnik – 67 % podpisanih pogodb

datum: 23.09.2022
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je v tem letu pospešeno začela z aktivnostmi za čimprejšnjo vzpostavitev namakalnega sistema. Po izredno sušnem poletju, ki je vnovič dokazalo, kako nujen je za Vipavsko dolino namakalni sistem, so se podpisi pogodb za vzpostavitev povečali. Namakalno polje Vrtovin je kot prvo uspelo doseči mejnik – 67 % podpisanih pogodb.

sušaŽe vse od letošnje pomladi potekajo intenzivni koraki na poti k vzpostavitvi namakalnega sistema, ki bi v zgornji del Vipavske doline pripeljal vodo iz akumulacije Vogršček. Izjemno zahteven infrastrukturni projekt je v pripravah že več let, prav v tem letu pa je dosegel ključno fazo. Če želimo v Vipavski dolini vzpostaviti namakalni sistem, se mora za uporabo namakalnega sistema in tudi za plačilo obratovalnih stroškov s podpisom pogodbe odločiti vsaj 67 odstotkov lastnikov kmetijskih zemljišč na območju posameznega namakalnega polja. Teh je v ajdovski občini osem, eno izmed njih – namakalno polje Vrtovin je že doseglo dovoljšen delež podpisanih pogodb, da izpolnjuje pogoje. Temu sledijo tudi preostala polja, podpis pogodb se je namreč v jesenskem času znova povečal, interes je večji, pojasnjujejo koordinatorice na projektu. K temu je gotovo pripomogla tudi letošnja huda suša, ki je osiromašila vipavsko zemljo in še enkrat več dokazala, kako nujen je za obstoj in razvoj kmetijstva v vipavski dolini namakalni sistem.

 

“Če se ta namakalni sistem ne zgodi, bomo izgubili izjemno priložnost. Tako daleč, kot smo danes, še nikoli nismo bili in če ne zgrabimo prilike, ki nam je danes ponujena, bomo ta vlak zamudili vsaj za dve naslednji desetletji. Zato je res nujno, da strnemo vrste in se zedinimo na način, da bomo lahko tudi v prihodnje računali na naše kmetijstvo, ga razvijali in s tem poskrbeli tudi za urejenost pokrajine,” izpostavlja župan, Tadej Beočanin, ki je prepričan, da bo cilj dosežen.

Še je čas za pristop, koordinatorice na projektu so v času uradnih ur dosegljive na telefonsko številko 05 3659 104 in elektronski naslov: namakanje@ajdovscina.si. za morebitna vprašanja pa se lahko najavite tudi na individualni sestanek.