V teku javno naročilo z arhitekturnim natečajem za Zdravstveni center Ajdovščina

datum: 18.11.2022
kategorija: Novice

Na portalu javnega naročanja in na spletišču Občine Ajdovščina je objavljeno javno naročilo za izvedbo projektnega natečaja in izbiro izdelovalca projektne dokumentacije za Zdravstveni center Ajdovščina. To je pomemben korak na poti do uresničitve ideje donatorjev Taje in Iva Boscarola. Ajdovščina bo dobila sodoben zdravstveni center, kamor se bodo preselile vse z zdravstvom povezane dejavnosti.

 Z enim javnim naročilom se ureja dve zadevi hkrati – naroča se urbanistično in arhitekturno rešitev, hkrati pa tudi izdelovalca projektne dokumentacije. Lokacija je znana, Zdravstveni center Ajdovščina bo zrasel v območju Logističnega centra Ajdovščina in bo obsegal zdravstveni dom s centrom nujne medicinske pomoči, lekarno, dva objekta za specialistične ambulante sekundarne ravni (naroča se zgolj arhitekturno umeščanje, ne pa tudi projektiranja objektov samih), center za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, podzemna parkirišča, zunanje ureditve in cestne povezave, vključno s priključkom na državno cesto. Zaradi kompleksnosti naročila so pomemben element merila za ocenjevanje prispelih natečajnih elaboratov in ponudb za projektiranje. Ob ponudbeni ceni in referencah ponudnika med drugim točke prinašajo še urbanistična zasnova in umeščanje v širši prostor, arhitekturna zasnova in oblikovanje ter racionalnost gradnje in trajnost ponujenih rešitev.

V nov zdravstveni center se bo preselila celotna dejavnost Zdravstvenega doma Ajdovščina, tudi Center za krepitev zdravja in fizioterapevtske ambulante, ki delujejo na Ribniku ter zobozdravstvene ambulante, ki gostujejo na različnih lokacijah po mestu. V novem objektu bodo tako zagotovljeni vsi potrebni prostori, ki bodo tudi primerne velikosti. Poleg tega bo objekt projektiran tako, da bo ostal prostor za morebitno širitev zdravstvenih dejavnosti. Trenutno ajdovski zdravstveni dom deluje na dobrih 3.150 m² površin, v novem zdravstvenem centru pa je zanj predvidenih 5.775 m². Pridobila bo tudi lekarna, predvsem na račun oficine in prostorov za individualno svetovanje in farmacevtsko obravnavo pacientov, za katere se je v obstoječi lekarni izkazalo, da so premajhni. Več prostora bo namenjenega tudi hranjenju zdravil, v celoti pa se bo v nove prostore selila tudi uprava. V okviru območja bo zgrajen tudi center helikopterske nujne pomoči, vključno s hangerjem, rezervoarjem za gorivo, helikopterskimi parkirnimi mesti in vozno stezo ter heliport. Predvidena je tudi gradnja podzemne garaže, ki bo služila potrebam vseh objektov.

Prvo »sito« za prejete natečajne elaborate bo v januarju 2023, ponudnik pa bo dokončno izbran in javno objavljen v februarju 2023. Sledila bo izdelava idejne zasnove, nato projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja ter izvedbeni projekti. Razpis za izbiro izvajalca gradnje bo predvidoma objavljen konec leta 2023, gradnja pa bo stekla v letu 2024.