Na strehi Zdravstvenega doma Ajdovščina postavljena sončna elektrarna

datum: 23.11.2022
kategorija: Novice

Po uspešno zagnani energetsko samooskrbni skupnosti v Budanjah je sončna elektrarna sedaj postavljena še na strehi Zdravstvenega doma Ajdovščina, ki bo z močjo dobrih 79 kWp letno proizvedla skoraj 90 MWh energije, to pa pomeni 22 ton manj ogljikovega dioksida in 1000 prihranjenih dreves!

dObčina Ajdovščina nadaljuje svojo pot v smeri trajnostnega razvoja na več ključnih področjih. Eno od teh je trajnostna energetika in raba obnovljivih virov energije, kot je sončna elektrarna. Ta je pod okriljem podjetja GEN-I sonce že postavljena tudi na strehi Zdravstvenega doma Ajdovščina. Nameščenih je 238 sončnih panelov, elektrarna pa bo z močjo 79 kWp letno proizvedla skoraj 90 MWh električne energije, kar bo zmanjšalo prihranek ogljikovega dioksida v okolje za dobrih 22 ton in s tem ohranilo več kot 1000 dreves. Občina Ajdovščina namerava s proizvodnjo električne energije iz sončnih elektrarn nadaljevati in jih umeščati na strehe javnih objektov, denimo šol, telovadnic, krajevnih domov po vaseh – na vse javne objekte, kjer je to tehnično mogoče in smiselno.

Sončna energija je obnovljiv vir energije, kar predstavlja izjemen doprinos okolju, saj uporaba sončne svetlobe, ki pade na zemljo in jo pretvorimo v elektriko, ne povzroča nobene okoljske škode. Poleg tega elektrika, ustvarjena s sončnimi kolektorji, ne povzroča nobenih emisij toplogrednih plinov. Pri proizvodnji električne energije s sončnimi kolektorji se iz narave ne jemlje nič in v ozračje ne izpušča nič. Edino, kar se ustvarja, je čista energija. Raba sončne energije pomeni tudi velik prihranek pri denarju, še zlasti, če si pri vašem projektu pomagate tudi s spodbudami Eko-sklada.