Tako smo glasovali

datum: 28.11.2022
kategorija: Novice

Foto: Matej Družnik

Volivke in volivci so včeraj s prepričljivo večino na treh referendumih odločili, da zakon o vladi, novela zakona o dolgotrajni oskrbi in zakon o RTV-ju obveljajo. V ajdovski občini so izidi glasovanja pri dveh zakonih v nekaj več kot 50 % proti, o zakonu o RTV-ju pa je za glasovalo nekaj več kot 50 odstotkov volilnih upravičencev. Volilna udeležba je bila nad državnim povprečjem, in sicer več kot 47 %.

Letošnje super volilno leto se ja na Ajdovskem zaključilo včeraj. Nekatere sosednje občine pa čaka še drugi krog lokalnih volitev. Na včerajšnjih referendumih je potekalo glasovanje o treh zakonodajnih referendumih, in sicer o noveli Zakona o vladi (ZVRS-J)noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk-A) in noveli Zakona o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1B). Volivke in volivci so na referendumih odločali, ali so za uveljavitev omenjenih treh zakonov ali proti. Po večini preštetih glasov so izidi naslednji: zakon o RTV Slovenija: 62,80 odstotka glasov za in 37,20 odstotka glasov proti; zakon o dolgotrajni oskrbi: 62,23 odstotka za in 37,78 odstotka proti; zakon o vladi: 56,65 odstotka za in 43,34 odstotka proti.

V občini Ajdovščina so bili izidi glasovanja z nekaj več kot 47 % udeležbo takšni: zakon o RTV Slovenija: 50,20 odstotka glasov ZA, 49,80 odstotka glasov proti, zakon o dolgotrajni oskrbi: 49,31 odstotka glasov ZA in 50,69 odstotka glasov proti. Zakon o vladi –  45,10 odstotka glasov ZA, 54,90 odstotka glasov proti. Več o rezultatov na spletišču Državne volilne komisije.

Spremembe zakona o vladi prinašajo drugačno sestavo vlade, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi uveljavitev lani sprejetega zakona zamikajo za eno leto, novela zakona o Radioteleviziji Slovenija pa na novo ureja vodenje, upravljanje in nadzor zavoda.