V Budanjah je zaživela nova enota vrtca

datum: 30.11.2022
kategorija: Novice

S tem šolskim letom se je v nekdanjo osnovno šolo v Budanjah umestilo dve enoti Otroškega vrtca Ajdovščina. Prostore se je primerno uredilo in opremilo. V novembru je pričela z delovanjem prva polovična skupina, z januarjem pa bo dovolj otrok za odprtje še druge skupine. Enote vrtca pa se bo v prihodnje še širilo, tako v mestu kot na podeželju.

jZ odpiranjem novih delovnih mest, visoko gospodarsko rastjo vse bolj raste število prebivalcev občine, veča se tudi število otrok, kar se najbolj pozna v vrtcih in šolah. V letošnjem šolskem letu je število učenk in učencev doseglo skupno vsoto 2.047 učencev – 100 več kot pred štirimi leti. Prav tako se konstantno povečuje vpis v vrtec, v šolskem letu 2018/2019 je bilo v vrtec vpisanih 995 otrok (54 oddelkov), z letošnjim šolskim letom pa 1.023 otrok (57 oddelkov). Za zagotovitev dovoljšnih kapacitet tako šolskih kot vrtčevskih so v teku so postopki projektiranja za dozidavo OŠ Šturje, ki bo po trenutnih načrtih do jeseni 2024 dobila večji prizidek s 13 dodatnimi učilnicami, kuhinjo z jedilnico in manjšo športno dvorano za novih 280 učencev. Vrtčevska infrastruktura se dodatno že zagotavlja z enoto vrtca v nekdanji šoli v Budanjah, kjer bo s 1. 12. tam že deloval celoten oddelek otrok prvega starostnega obdobja. Z januarjem pa se jim bo pridružila še ena skupina. Občina Ajdovščina je za namene dodatnih enot vrtca v pritličnih prostorih stavbe uredila dva prostora, kuhinjo, prilagodila toalete in uredila garderobo. Ureja se tudi zunanjost vrtca z justrezno prometno ureditvijo in prostorom za preživljanje igralnega časa zunaj – zaščitna ograja je že postavljena, kmalu bosta prispeli še dve igrali.

 

Poleg lokacije v Budanjah se bodo enote vrtca širile tudi drugod – v prihodnje se predvideva izgradnjo in odprtje okvirno 7 dodatnih oddelkov Otroškega vrtca Ajdovščina, tako v mestu kot na podeželju.