Trije novi inovativni turistični produkti

datum: 01.12.2022
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina že peto leto zapored z javnim razpisom omogoča uresničitev inovativnih turističnih idej. Letošnji nabor je doprinesel tri nove turistične zgodbe – Družinsko kolesarsko pustolovščino, Pot med vodami in 'Adventure Coaching Vipava Valley', posebno obliko 'teambuldinga', ki temelji na osebnostni rasti s pomočjo aktivnih doživetji v naravi.

vipavaRazvoj turizma nenehno terja inovativne zgodbe, ki pritegnejo goste in zaokrožujejo popolnost ponudbe. Občina Ajdovščina spodbuja nastanek novih idej tudi prek Javnega razpisa za spodbujanje projektov inovacij s področja razvoja turističnih produktov in storitev. Prvič je bil razpis objavljen v letu 2017, letos je potekal že petič zapored. Doslej je bilo z razpisi izoblikovanih že 10 novih turističnih produktov, z letošnjim letom so zaživeli še trije novi. Ljubitelji kolesarstva se bodo lahko podali na družinsko kolesarsko pustolovščino, na kateri lahko na klasičnih ali e-kolesih odkrivate Vipavsko dolino z vodnikom, ob tem je možnost še piknika s košarico lokalnih dobrot. Tudi drugo turistično doživetje vključuje zunanje aktivnosti, in sicer Pot med vodami, izviri in energetskimi točkami. Ponudba vključuje vodenje oziroma doživetje po poti, ki je povezana z reko Vipavo, njenimi pritoki in reko Hubelj. Obiskovalci s pomočjo vode in zdravilnih izvirov pridejo do novih spoznanj in novih bogatih izkušenj. Na to temo je pri Ljudski univerzi Ajdovščina izšla tudi zgibanka Po poteh Nimfe.

 

gTretje doživetje vključuje poslovno-turistični produkt z imenom 'Adventure Coaching Vipava Valley', ki je tekom razvoja in priprave na pilotno izvedbo dobil končno ime 'Voyage to strengths, Adventure Coaching'. Slednje zajema dve komponenti: strokovno metodo coachinga (vodenja) ter spoznavanja in razvoja posameznikovih talentov. Slednje lahko obiskovalci nato izkusijo še na »terenu« oziroma pri 'outdoor' ponudbi, ki jo destinacija Vipavska dolina ponuja – in tako združijo razvoj miselnih in fizičnih sposobnosti. Program predstavlja napredno obliko 'teambuildinga', ki izkorišča potenciale 'outdoor' ponudbe Vipavske doline in na tej osnovi spodbuja posameznike k spoznavanju in razvoju svojih talentov.

 Za vsa tri doživetja je Občina sofinancirala sredstva v višini 30.000 evrov.