Tekači na veliki preizkušnji – prihaja dogodek 100 ob Mrzli reki

datum: 02.12.2022
kategorija: Novice

Športno društvo Tekači Vipavske doline letos že šestič zapored organizira ultra tekaški dogodek 100 ob Mrzli reki, ki bo v soboto, 10. decembra 2022. Udeležba je bogata, tudi mednarodno obarvana. Tek velikih preizkušenj je uvrščen v tekmo Atletske zveze Slovenije in bo prinesel tudi laskavi naziv Slovenski ultramaratonec in ultramaratonka leta 2022. Vabljeni, tekačice in tekači ter vsi zvesti navijači!

dZakorakali smo v veseli december – čas, ko se v Vipavski dolini, ob sotočju Hublja in Vipave, s čudovitimi pogledi na okoliške vrhove Nanosa, Kovka in Čavna bije prav posebna bitka. Podobno kot se je v času rimskega cesarja Teodozija tu odvijala Bitka ob Mrzli reki, se v decembru odvija bitka ekstremnih tekačev, le da v drugačni obliki. Danes je to bitka s kilometri, voljo, telesom, bolečinami in vztrajnostjo vse do cilja - do končne osebne zmage vsakega tekača.

Na tekmi se bodo poleg najdaljše razdalje 100 km tekači podali tudi na malo krajši, še vedno vse časti vredni, razdalji 75 in 50 km. Da pa bo tekma bolj zanimiva in dostopna za širši krog tekačev, so na voljo štafetni teki, kjer pride bolj do izraza sodelovanje in ekipni dšportni duh. Štafete bodo štele 5 članov – vsak posameznik bo moral preteči 20, 15 ali 10 km, tako da bo skupna dolžina štafet 100, 75 ali 50 km. Pogoj je le, da morata biti v štafeti vsaj dve članici. Tek bo časovno omejen, in sicer: 12 ur za 100 km, 9 ur za 75 km in 7 ur za 50 km razdaljo. Štarti so v treh terminih: 7. 10. in 12. uri.  Podelitev je predvidena po prihodu prvih tekmovalk in tekmovalcev v cilj, in sicer med 15. in 17. uro.

Dogodek je res izjemen, ki v Vipavsko dolino privabi tekače iz vse Slovenije, letos tudi iz kar šestih tujih držav. Tekači, ki so tu že tekmovali, so tek poimenovali kar »tek z dušo«. Radi se vračajo, saj jih poleg izjemnega gostoljubja na okrepčevalnicah ne čaka le »običajna« hrana in pijača, ampak tudi dobrote, ki jih pripravijo članice domačega športnega društva. Za organizacijo takega dogodka je potrebnih kar okrog 100 prostovoljcev, njihov prispevek dogodku je velik, saj poleg tega, da skrbijo za vse potrebno iz organizacijskega vidika, ustvarjajo ob progi odlično vzdušje.

dDogodek je nekaj posebnega tudi zato, ker se najdaljšo razdaljo teče v pet-kilometrskih ravninskih krogih. Organizator su šteje v veliko čast tudi to, da je to tekmo Atletska zveza Slovenije uvrstila v svoj program in se bodo rezultati šteli tudi za drugo državno prvenstvo v teku na 100 km. Na tekmovanju bodo podelili tudi laskavi naziv Slovenski ultramaratonec in ultramaratonka leta 2022, ki so si ga priborili najbolj vztrajni tekači ravninskih ultra tekov v Sloveniji.

Še preden se bodo tekači podali na tekaški spektakel, si lahko tekaške utrinke iz preteklih let ogledate na fotografski razstavi »Sprejmi izziv, izberi tek, občuti adrenalin« v Supernovi v Ajdovščini, ki so jo pripravili fotografi Fotografskega društva Veno Pilon, ki že od samih tzačetkov tekmovanja 100 ob Mrzli reki ustvarjajo fotografske spomine na tekaška tekmovanja.

10. decembra pa vsi vabljeni – tako tekmovalci kot gledalci – da se bomo  v prelepi Vipavski dolini, skupaj borili in znojili ter prišli do cilja, do nepozabne osebne zmage! Naj nas pri tem vodi slogan: “Zmaga nad samim seboj je največja zmaga!,“ še sporoča organizacijski odbor 100 ob Mrzli reki.