Centralna čistilna naprava v Ajdovščini gre v temeljito prenovo

datum: 11.01.2023
kategorija: Novice

V začetku 80-ih vzpostavljena in doslej že dvakrat rekonstruirana Centralna čistilna naprava v Ajdovščini gre ponovno v temeljito prenovo in posodobitev z novo tehnologijo za oksidacijo in dehidracijo blata. Prenovljena čistilna naprava bo imela bistveno večje zmogljivosti.

Centralna čistilna naprava Ajdovščina je bila zgrajena leta 1981 kot mehanska biološka naprava. Zaradi zastarelosti je bila po dobrih 20-ih letih prvič posodobljena, nato pa ponovno leta 2002. Rekonstruirana naprava deluje kot klasična pretočna naprava s predhodno denitrifikacijo in anaerobno stabilizacijo blata, na njej se čistijo komunalne odpadne vode iz naselij Ajdovščina, Dolenje, Ustje, Dolga Poljana, Budanje, Lokavec ter tehnološke odpadne vode iz naselja Ajdovščina. Tako kapaciteta kot tudi tehnološki postopki čiščenja odpadnih voda pa že lep čas ne zadoščajo vse gosteje poseljeni občini, ki ustvarja vse več odpadnih voda na eni strani in sodobnih ekološkim tehnološkim trendom na drugi. Tako bo osrednja čistilna naprava v občini ponovno in temeljito posodobljena.

V teku so postopki za izbiro izvajalca dobave sistema za oksidacijo blata v oksidacijskih bazenih skupaj z dobavo kisika. Skupno javno naročilo je ocenjeno na 716.600 evrov, od tega je ocenjena vrednost sistema oksidacije 283.100 evrov, ta znesek bo poravnala Občina Ajdovščina. Na 433.500 evrov ocenjena vrednost kisika, potrebnega za prihodnjih 5 let, pa je strošek Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina. Oddano je bilo tudi javno naročilo za izbiro projektanta za izdelavo idejnih zasnov rekonstrukcije in nadgradnje čistilne naprave za okvirno vrednost 28.500 evrov. V pripravi pa je javni razpis v vrednosti 750.000 evrov za nakup in vgradnjo nove, tehnološko sodobne linije za dehidracijo blata, ki bo vključevala napravo za strojno predzgoščanje blata in centrifugo za dehidracijo. Slednja bo bistveno zmanjšala količino blata, posledično bo nižja tudi cena ravnanja z njim. Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina del odpadnega blata uporabi za izdelavo komposta, s katerim se prekriva odlagališče v Dolgi Poljani, določen del pa se odvaža v sežigalnice – odvoz tone takega blata nas trenutno stane 239 evrov (brez DDV) – v letu 2021 je od 2.363 ton blata, ki »smo ga pridelali« v občini Ajdovščina, družba sama obdelala 1.628 ton blata, 736 ton pa se ga je odpeljalo na sežig. Poleg tehnoloških posodobitev pa se veča tudi kapaciteta rekonstruirane čistilne naprave, ki bo tudi do dvakrat zmogljivejša. Občina Ajdovščina si nadeja del sredstev za to zadnjo posodobitev pridobiti iz programa NextGeneration EU. Prenovljena Centralna čistilna naprava Ajdovščina se bo z novimi močmi zagnala še pred koncem letošnjega leta.