Srečanja z Danilom Lokarjem

datum: 19.01.2023
kategorija: Novice

Lokar - portret, Božidar Jakac, 1974

Ob 130-letnici rojstva pisatelja Danila Lokarja pripravlja Lavričeva knjižnica nabor kulturnih snidenj, ki bodo prikazala pisateljev neprecenljiv prispevek v zdravniškem poslanstvu kot tudi na pisateljskem področju. Vse od januarja do maja pripravljajo raznolika srečanja, ki bodo vrhunec dosegla v maju z izdajo Lokarjeva Partizanskega dnevnika in otvoritvijo Lokarjeve pohodne poti v sodelovanju s Slovensko pisateljsko potjo.

Lavričeva knjižnica pripravlja v letu 2023 kar nekaj srečanj, v katerih bo znamenitega Ajdovca, Danila Lokarja, predstavila v raznolikih vlogah. Maja bodo v sodelovanju s Slovenskim pisateljskim društvom odprli tudi Lokarjevo pohodno pot, ki bo del Slovenske pisateljske poti. Večeri bodo tudi del občinskih dogodkov, meseca kulture v februarju in prireditev Ajdovščina v maju. Tako se bodo od januarja do maja ob četrtkih zvrstili večeri z uglednimi udeleženci, začenši že 26. januarja, kjer bosta sodelovala dr. Evgen Bavčar, filozof, fotograf in pisatelj iz Lokavca, ki bo ubesedil spomin na družinskega zdravnika, materinega dobrotnika in pisatelja, ter Marko Kravos, pesnik, pisatelj, esejist in urednik iz Trsta, ki se bo spominjal pisateljskih druženj z Danilom Lokarjem in obiskov pri njem. Februarski večer bosta oblikovala mag. Marija Mercina, profesorica slovenščine, literarna zgodovinarka in pisateljica, ki bo spregovorila o Ajdovščini in Danilu Lokarju v ogledalu njegovih del ter Peter Avbar, profesor slovenščine in oblikovalec kulturne klime v našem mestu, bo spregovoril o Lokarjevem romanu Zehajoči angel. V nadaljnjih večerih, posvečenih Danilu Lokarju, bodo sodelovali še zdravnik Franc Koren, dr., spec. interne medicine, ki bo predstavil Lokarjevo zdravniško delo in njegovo več kot 40 letno skrb za zdravje Ajdovcev in ljudi Gore, Vipavskih gričev ter prebivalcev vse do Črnič, Šempasa in Komna. Pisatelju se bodo poklonili tudi na šolah s sprejemanjem in interpretiranjem Lokarjevih del. Profesorica Laura Brataševec bo aprila predstavila Lokarjevo dramsko ustvarjanje, Beti Bučinel pa o temi umetnika v pisateljevem delu. 4. maja načrtujejo izid Lokarjevega Partizanskega dnevnika, o njem bo govorila Ivana Slamič, prepisovalka dnevnika, o temi fašizma v pisateljem delu pa dr. Matic Batič, zgodovinar. Predvidoma 25. maja pa bo uradno odprta Lokarjeva pohodna pot, ki bi medse popeljala ljubitelje pisateljevega dela, hoje in občudovalce narave.

»Med datumi je še dovolj prostora, v katerega bomo lahko umestili še kakšen prispevek, s katerim želimo osvetliti pomen pisatelja za naš vipavski prostor, pa tudi Lokarjevo  univerzalnost, ki jo določajo, poleg vrednosti del, tudi nagrade: Prešernova in nagradi Cankarjeve založbe ter pisateljskega društva,« še sporočajo iz Lavričeve knjižnice, kjer lahko najdete tudi podroben seznam srečanj