A se da v starosti uživati?

datum: 21.01.2023
kategorija: Novice

Hiša dobre volje v Ajdovščini živi že četrti mesec zapored v odličnem spodbudnem vzdušju. S številnimi aktivnostmi se starostniki urijo in družijo v veselem razpoloženju. Celostna dnevna oskrba za starejše je postala pomembno srečališče dobre volje, ustvarjalnosti in prijaznosti.

Drzno vprašanje, kajne? Poznam ljudi, ki z žarom v očeh pritrdijo, da se da, in poznam ljudi, ki z žalostjo v očeh povedo, da je starost grda in da  v starosti ni prav nič lepega. Dr. Jože Ramovš, predstojnik Inštituta Antona Trstenjaka za gerantologijo in medgeneracijsko sožitje piše: »Izkušnjo o smiselnem staranju ima vsakdo. Problem je, da dobre izkušnje ostajajo skrite kakor kostanj v ježici, slabe pa s svojimi trnji bodejo v oči. Kdor se hoče lepo starati, se mora učiti veščine, ki je potrebna pri nabiranju kostanja; ne tipati po ježicah, ampak prijemati lepe kostanje.«

Zadnje obdobje življenja je zelo drugačno od mladosti in srednjih let, vendar pa nič manj smiselno in vredno. Za doživljanje vrednosti in smisla starosti je pomembno, da človek svojo starost sprejme, da se sam aktivno trudi za njeno kakovost in da brez grenkobe v srcu sprejme solidarno pomoč drugih, da ohrani ali ustvari z nekom pristen medčloveški odnos.

Bivanjske praznote, ki se kaže v nezadovoljstvu, jamranju, kritiziranju … je veliko med nami, v vseh obdobjih življenja, ne le v starosti.

Koliko ljudi danes preživlja žalosten in turoben vsakdan … Pa se da dan preživeti drugače? Se da uživati v starosti? DA! Da se! Le pogum je potreben, da izstopim iz svoje lupine, da morda prosim in sprejmem pomoč. A željo, slo po življenju, po novih doživetjih, po smislu in vrednosti vsakdana mora najti vsak sam.

V Hiši dobre volje v Ajdovščini, kjer nudimo celostno dnevno oskrbo za starejše, imamo veliko vzornikov za starost. Vzornikov, ki prikimajo, da se tudi v starosti da uživati. Peti, plesati, igrati, učiti novih veščin, pogovarjati in preprosto družiti v prijetnem, sproščenem, varnem  in ljubečem zavetju Hiše. Druženje s svojimi sovrstniki pa daje svojevrsten pomen in smisel, pa tudi sprejemanje in ovrednotenje pri doživljanju svojih let življenja. Vabljeni, da nas obiščete, se nam pridružite. Odprti smo vsak delavnik od ponedeljka do petka med 7.00 in 17.00.

Za vse dodatne informacije vam je na voljo strokovna sodelavka Tina Krog, ki jo lahko pokličete na 051 605 699 ali pišete na e-naslov tina.krog@dung.si.

Ana Paljk, animatorka