Najboljši slovenski med pridelale Lisjakove čebele z Vrtovč

datum: 22.01.2023
kategorija: Novice

Na zadnjem državnem ocenjevanju medov, ki tradicionalno poteka vsak konec leta in na katerega se uvrstijo le prvaki iz slovenskih in mednarodnih ocenjevanj, je z najvišjo oceno slavil lipov med Čebelarstva Lisjak z Vrtovč. Na tretje mesto pa se je uvrstil še njihov akacijev med. Čestitke!

tOb koncu leta se čebelarji veselijo še zadnjega tekmovanja, na katerem ocenjujejo samo najboljše slovenske medove iz slovenskih in mednarodnih ocenjevanj. Državno ocenjevanje medenih prvakov prireja Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju z Biotehniško fakulteto, senozorično komisijo pa sestavljajo najvidnejši strokovnjaki s tega področja. Na zadnje decembrsko državno ocenjevanje so se tako uvrstili prvaki iz ocenjevanj, ki so potekala v okviru OČD Koper, na Pomurskem sejmu, v okviru ČZD Pomurja, ČD Semiča in ČZ Gorenjske. Ocenjevali so štiri kategorije medov – cvetlični, akacijev, lipov in kostanjev med.

Čebelarstvo Lisjak, ki se je s svojimi medovi na letnih ocenjevanjih odlično odrezalo, je bilo  k sodelovanju na državnem ocenjevanju povabljeno z dvema vzorcema – lipovim in akacijevim medom. Med vsemi ocenjenimi vzorci je najvišjo oceno prejel lipov med in tako postal državni prvak. Akacijev med pa se je uvrstil na tretje mesto v svoji kategoriji. Na tretjem mestu je tudi lipov med še enega domačega čebelarja, Dušana Ferjančiča, čestitke!  

Zmagovalec, lipov med, je bil še posebej poslan na analizo v mednarodni laboratorij za analizo hrane Eurofins food Integrity Control Services v Nemčijo. Tamkajšnji strokovnjaki so potrdili, da je, poleg odličnih senzoričnih lastnosti, med tudi brez ostankov sredstev za zatiranje varoj ter popolnoma pristen in naraven med. Podelitev nagrad je potekala v Državnem zboru RS, na dan obletnice svetovnega dneva čebel 20. decembra 2022.

Lisjakov vrhunski medovi so v redni ponudbi Ajdovske tržnice, obiščite jih!