Vse najboljše, naš veliki umetnik, Danilo Jejčič, ob častitljivem jubileju!

datum: 23.01.2023
kategorija: Novice

Danes praznuje rojstni dan, častitljivih 90 let Danilo Jejčič, eden najvidnejših predstavnikov slovenske grafične ustvarjalnosti in najpomembnejši predstavnik geometrijske abstrakcije, doma iz Ajdovščine. Čestitamo vam, gospod Jejčič, želimo vam še veliko ustvarjalnosti in zdravja!

DANILO Danilo Jejčič, starosta ajdovskih umetnikov, praznuje prav danes častitljivih 90 let. Iskrene čestitke! 1933. leta rojeni umetnik je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1971 diplomiral pri prof. Gabrijelu Stupici. V rodni Ajdovščini je najprej služboval kot likovni pedagog, od leta 1973 do 1996 pa je vodil Pilonovo galerijo v Ajdovščini. Razstavljati je začel v 60. letih na skupinskih grafičnih razstavah, samostojno pa se je prvič predstavil leta 1972 v Kranju in Kopru. Sodeloval je na številnih skupinskih, samostojnih in preglednih razstavah doma in v tujini. Izpostaviti velja samostojne razstave v Trstu (1984), Rimu (1989), Benetkah (2003), razstavi v ljubljanskem Mednarodnem grafičnem likovnem centru iz let 1994 in 2012. Sodeloval je z umetniško skupino ˝2XGO˝  in se redno udeleževal mednarodnih bienalov  in trienalov. Njegova dela hranijo v več javnih zbirkah v Sloveniji in v tujini.

 

JEJČIČDanilo Jejčič sodi med vidnejše primorske grafike in najpomembnejše predstavnike slovenske geometrijske abstrakcije. Svojo umetniško pot je začel z ustvarjanjem slikarskih kolažev, leta 1971 pa se je pod vplivom tedanjih konstruktivističnih tendenc posvetil raziskovanju geometrijske abstrakcije. V devetdesetih letih se je začel intenzivneje ukvarjati najprej z grafiko in nekoliko kasneje s fotografijo, ki jo je začel vključevati v svoj grafičen proces. Likovni zvrsti je prvič smiselno povezal v ciklu Alfa in Omega (2000–2002). Fotografije zavrženih predmetov, kot je stisnjena pločevina, je kombiniral bodisi z geometrijskimi liki in telesi, ki jih poznamo z njegovih grafičnih listov, bodisi s fragmenti fotografskih posnetkov in s tem poudaril učinek prostorske iluzije. Šele v zadnjih letih se je predstavil javnosti tudi s svojimi samostojnimi fotografskimi cikli (Stari mlin, Sledi civilizacije, Gume, Zvita pločevina, Prezrte oči …). »Od leta 1997 je ustvaril več vsebinsko zaokroženih fotografskih ciklov, katerih skupni imenovalec je poetika minevanja. Jejčič se namreč zaveda, da živimo v svetu svojih lastnih predstav, ki so edino merilo vrednotenja našega obstoja. Njegove podobe pa nam govorijo, da je morda vse, kar lahko zaznamo, zgolj iluzija. Na fotografijah nam DANILOpokaže več, kot vidimo običajno, saj so konkretne podobe prepojene z nevidnim, z njegovimi idejami, razmišljanji, občutji in tudi humorjem,« je o njegovem ustvarjanju zapisal Vladimir Bačič, ki skupaj z Jejčičem in Karimom razstavlja v izolski Insuli. Razstava dolgoletnih prijateljev je na ogled vse do 11. februarja. Ob devetdeset letnici priznanega ajdovskega ustvarjalca se je med tremi prijatelji utrnila ideja, da v galeriji Insula v Izoli skupaj postavijo na ogled svoja novejša dela. Vse tri, poleg umetniškega ustvarjanja in članstva v Društvu likovnih umetnikov Severne Primorske, veže tudi dolgoletno prijateljstvo. Čeprav zelo različnih likovnih tehnik in snovanj, za vse tri velja, da se trdni odnosi in prijateljstvo gradijo in negujejo s sprejemanjem in spoštovanjem različnosti.

Danilu Jejčiču želimo še mnogo umetniškega snovanja, doživetih druženj v krogu likovnih prijateljev, pa trdnega zdravja in obilico umetniškega navdiha tudi v prihodnje!

 voščilnica