Območje Stogovc se ureja z Občinskim podrobnim prostorskim načrtom

datum: 26.01.2023
kategorija: Novice

Plaz Stogovce je decembra 2010 odnesel del ceste nad Lokavcem. Foto Igor Benko.

Na današnji seji Občinskega sveta Občine Ajdovščina se bodo svetniki seznanili z Odlokom o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za ureditev območja Stogovc. Gre za prostorsko urejanje območja interventne ceste, ki je bila zgrajena potem, ko je državno cesto odnesel plaz.

Jeseni leta 2010 se je na območju nad Lokavcem sprožil plaz Stogovce in s seboj odnesel del državne ceste. V istem obdobju je plaz Znosence odnesel tudi del ceste med Ajdovščino in Colom. Gorjani so tako ostali brez cestne povezave s središčem občine. Zaradi nujnosti se je nemudoma pristopilo k izgradnji interventne ceste, ker je bila povezava pretrgana zaradi naravne nesreče, je bilo to mogoče brez predhodnega in običajno dolgotrajnega zbiranja dokumentacije za gradbeno dovoljenje. Kar dobre 4 kilometre interventne ceste, od konca Slokarjev nad Lokavcem do zajetja Skuk, je bilo namreč speljanih po novi trasi. Takrat je bil tudi sklenjen dogovor z državo, da postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta izpelje Občina, ki je izkazala interes, da se čim prej uredi prostorske pogoje, vse stroške postopka ter tudi kasnejšega urejanja območja pa nosi država.  

Občinski podrobni prostorski načrt za območje s plazom poškodovane državne ceste Ajdovščina – Predmeja na območju plazu Stogovce je izdelan. Na četrtkovi seji se bodo z njim seznanili tudi občinski svetniki. Dokument bo podlaga za nadaljnje urejanje ceste, ki nujno potrebuje odvodnjavanje, to bo urejeno v odprtih ali zaprtih kanalih do potoka Lokavšček. Nujna pa je tudi rekonstrukcija priključka na obstoječo cesto. Načrt pa bo tudi osnova za vsa ostala prostorska urejanja na tem območju.