Klekljarice, ne spreglejte!

datum: 28.01.2023
kategorija: Novice

Kleklarica pri ustvarjanju novoletnega okraska

Odbor za označbo porekla idrijske čipke vabi klekljarice, da svoje izdelke pošljejo na ocenjevanje, z namenom pridobivanja pravice do označbe porekla blaga 'idrijska čipka'. Ocenjevanje bo potekalo v marcu 2023, vlogo pa je potrebno oddati do konca februarja. V Deželo idrijske čipke spada tudi območje občine Ajdovščina, zlasti področje Gore.

'Čipkanje', ki je z 'idrijsko čipko' doma v Idriji, je postalo pomemben del slovenske kulturne dediščine. Svoje ime je Idrijska čipka dobila po mestu Idrija, glavnem in najstarejšem slovenskem čipkarskem središču. Danes se čipke prodajajo predvsem zaradi turizma, v Idriji pa se vsako poletje odvija Festival idrijske čipke. Tudi naše klekljarice so spretne z nitko, še zlasti je poznana 'gorjanska špica', saj je tudi območje Gore del Dežele idrijske čipke.

Ocenjevanje bo potekalo v skladu s pravili ocenjevanja, ki so objavljena v priročniku »Idrijska čipka geografska označba«. V njem so objavljeni tudi vzorci, po katerih je potrebno sklekljati čipke, ki se predložijo v oceno. Več informacij o postopku in vloga za oddajo čipk v oceno je dostopnih na spletni strani https://www.festivalidrijskecipke.si/geografska-oznacba-idrijska-cipka/pridobitev-dovoljenja/ , preko e-poštnega naslova metka@cipkarskasola.si ali na tel. št. 05 37 34 572. Vlogo lahko dvignete tudi osebo na sedežu Čipkarske šole Idrija. Postopek ocenjevanja čipk, ki klekljaricam omogoča pridobitev pravice do označbe porekla blaga »Idrijska čipka«, bo potekal v marcu 2023.

Odbor za označbo porekla idrijske čipke vabi klekljarice, da čipke in vlogo za oddajo čipk v oceno predložijo do konca februarja 2022, osebno ali po pošti na naslov: Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2, 5280 Idrija.