»Snegu ne gre zaupati!«

datum: 27.01.2023
kategorija: Novice

Robert Kovač, vodja ajdovske skupine Gorske reševalne službe Tolmin, je ime tega tedna. Medijsko izpostavljenost si je 'prislužil' z vodenjem reševalne ekipe, ki je pred dnevi na Javorniku rešila elektro-vzdrževalca, ki ga je presenetila obilna količina snega in je omagan klical na pomoč. »Snegu ne gre zaupati,« opozarja Robert.

Ajdovska skupina Gorske reševalne službe Tolmin ima v letošnjem letu za seboj že štiri zahtevne intervencije – iz globokega snega so rešili vzdrževalca na Javorniku, eno intervencijo so opravili na Sabotinu, že dvakrat pa so na pomoč hiteli na Gradiško turo. V letu 2022 so ajdovski reševalci opravili 21 intervencij, prav Gradiška tura pa se je najbolj zarezala v Robertov spomin s tragično nesrečo, kjer reševalci niso mogli več pomagati, življenje je ugasnilo še pred njihovim prihodom. Za seboj pa imajo tudi absurdna reševanja 'influencerjev', ki so šli v želji po dobri fotografiji predaleč. 

Intervencija na Gradiški turi letos.Kdaj pokličemo 112? Robert pravi da v trenutku, ko začutimo, da sami ne zmoremo več. Poudarja, da je v marsikaterem primeru slabše poskušati se reševati sam, ker največkrat niti ne vemo, kako se tega lotiti. Nesreče in poškodbe ob ranah in bolečinah namreč človeka psihično oslabijo, dezorientirajo, adrenalin pa mu daje lažno moč. Ko pa pokličemo pomoč, se moramo predvsem držati navodil. V primeru takšnega klica bo namreč  operater klicatelja nemudoma povezal z reševalcem, na našem območju je to ponavadi Robert, ki bo na podlagi pogovora odredil način pomoči, hkrati pa klicatelju (najsi je to ponesrečenec sam, nekdo iz njegove družbe, ali pa nekdo, ki ga je našel) podal navodila, kako ravnati do prihoda reševalcev. Eno od stalnih in zelo pomembnih navodil je tudi hraniti telefonsko baterijo za pomembne klice.

Na terenu Skupina ajdovskih gorskih reševalcev združuje 24 članov, med njimi je več alpinistov in kar štirje zdravniki. Je ena krepkejših skupin v Sloveniji. Ker so vsi člani iz lokalnega okolja, so hitro odzivni. Gorski reševalec mora biti dober gornik, nato pa mora osvojiti še veliko drugega znanja in ga tudi redno osveževati ter preverjati. Vodja skupine Robert Kovač je tudi inštruktor ter član državne izpitne komisije za gorsko reševanje.

Ekipa GRS Tolmin, skupina AjdovščinaNiti Roberta niti člane skupine nikoli ne zanima, zakaj je prišlo do nesreče, njihov fokus je usmerjen v reševanje. Vseeno pa bi bilo dobro, če bi se ljudje zavedali, v kaj se podajajo, ko se namenijo v hribe. Robert poudarja, da trenutno razmere niso primerne za hojo v s snegom pokrite gore, saj je nevarnost plazov res velika. Kljub vsemu se na Čavnu, Golakih, Nanoški planoti kar tare pohodnikov.

Če se vsem opozorilom navkljub ne morete upreti romantični belini tam gor, pred odhodom preverite razmere in svojo psihofizično sposobnost! Primerno se opremite in v času snežnih razmer v višjih hribih ne pozabite na lavinski trojček – lopato, iskalno sondo in lavinsko žolno! Ob toplih oblačilih in primernem obutku bodo nadvse na mestu tudi dereze, saj se pod pršcem lahko skrivajo tudi ledene plasti snega. S seboj imejte dosti tekočine in poskrbite, Zadnja intervencija na Javorniku.da jo boste redno pili – mraz namreč zmanjšuje občutek žeje (imejte v žepu 'feto pršutke' za grizljanje, kar vam bo dalo energije, hkrati pa vas bo žejalo, je eden od legendarnih Robertovih nasvetov). Ne zaupajte snegu, ki ga je na Golakih krepko čez meter. Držite se uhojenih stez, ne zahajajte ven iz gazi, da vas bela dežela ne zavede. Če ste tako zagrizeni, da vas niti burja ne ustavi, pa ne pozabite niti na zaščito za oči, najbolje kar smučarska očala.