Aktivni v tretjem življenjskem obdobju

datum: 05.02.2023
kategorija: Novice

Društvo upokojencev Ajdovščina je z bogatim programom zakorakalo v letošnje leto. Svojim članom ponuja veliko interesnih dejavnosti na različnih področjih, društvo pa aktivno sodeluje in sooblikuje tudi izredno učinkovit program Starejši za starejše Zveze društev upokojencev Slovenije.

upokojenciDruštvo upokojencev Ajdovščina je lani obeležilo 70 let delovanja. Po članstvu eno najštevilčnejših društev v občini si je tudi za letošnje leto zastavilo ambiciozen program. V okviru društva delujejo različne sekcije, v katerih se člani, upokojenci, družijo v prijetnem preživljanju prostega časa, hkrati pa pridobivajo tudi nova znanja, veščine in izkušnje. Prepoznavni sta kulturni skupini Ženski pevski zbor Večernica in Dramsko pevska skupina Zarja, ki nadaljujeta z dobro vpeljanimi aktivnostmi: ob izobraževanjih in vajah bosta obe skupini predvsem veliko nastopali. V svoje vrste vabi Fotografska sekcija, ki se bo v letošnjem letu predvsem posvečala izobraževanju in izpopolnjevanju, načrtujejo pa tudi najmanj dve fotografski razstavi. Članice Ročnih del se vsako sredo dobijo v dvorani v Lokavcu, vesele nevenkabodo novih članov in članic. Ob prirejanju razstav so v letošnji načrt zapisale še ekskurzijo – obisk etnološke zbirke. Vsak drugi četrtek pa se srečujejo člani Zeliščarske sekcije in nabirajo zelišča, izdelujejo venčke … Društvo svoje člane vabi na rekreacijo – na telovadbo in pikado v prostorih Ljudske univerze, kjer se ob križankah srečujejo tudi 'možganski' telovadci, enkrat tedensko je organizirano plavanje v pokritem bazenu ajdovskega športnega centra, dvakrat na teden upokojenci balinajo v Palah, ob četrtkih pa hodijo na pohode za dušo in srce. Ob naštetih dejavnostih pa bodo upokojenci hodili tudi na daljše pohode, prirejali izlete z avtobusom – marca se na primer odpravljajo na polete v Planico – ter letovali v Sloveniji in tujini. Ne bo manjkalo niti družabnih prireditev in medgeneracijskih druženj.

 

Starejši za starejše

starejšiV pestri paleti dejavnosti domačega upokojenskega društva pa velja izpostaviti socialni program Starejši za starejše, ki ga je uvedla Zveza društev upokojencev Slovenije, in temelji na prostovoljstvu, ajdovsko društvo pa sodeluje v programu že od samega začetka, od leta 2005. V 18 letih so se na čelu ajdovske prostovoljske ekipe zvrstile Metka Marušič, Janja Polanc in od leta 2015 aktualna koordinatorka Irena Vidmar, v teh letih so prostovoljci obiskali 2687 ljudi. Trenutno je v aktivnost vključenih 30 prostovoljcev, zelo zelo dobrodošli pa tudi novi člani, saj kljub zelo aktivnemu delu nekaj področij ostaja nepokritih. Prostovoljci obiskujejo starejše od 70 let, na prvem obisku ga povabijo k sodelovanju, nato pa skupaj izpolnijo vprašalnik, iz odgovorov pa se nato razbere način življenja, težave s katerimi se posameznik sooča, predvsem pa morebitne potrebe – po nadaljnjih obiskih ali po različne vrste pomočeh. Prostovoljci svojim obiskovancem z lažjimi opravki tudi pomagajo – jim delajo družbo, se z njimi pogovarjajo, hodijo na skupne sprehode in podobno. Prostovoljska skupina tesno sodeluje z različnimi občinskimi institucijami in nevladnimi organizacijami, ki so tako ali drugače vpletene v sistem pomoči – od Občine do invalidskega društva in centra za socialno delo. Tako se je preko programa Starejši za starejše udejanilo že precej pobud, ki izhajajo iz opazovanj prostovoljcev na terenskih obiskih, tudi prevozi za starejše, ki so med starejšimi nadvse dobrodošla in cenjena storitev. Skupina prostovoljcev bo tudi letos nadaljevala z delom, zastavili pa so si tudi posebno akcijo – ob obiskih bodo namreč zbirali stare recepte in tradicionalna obrtniška znanja, ki jih njihovi obiskovanci še pomnijo. Njihove spretnosti in znanja bi namreč želeli ohraniti za prihodnost.

Če ste v pokoju in še niste član Društva upokojencev Ajdovščina, pobrskajte po društveni spletni strani, aktivni so tudi na facebooku, in poiščite svojo aktivnost.