Zmagovalni dokumentarni film Roka ga je naredila

datum: 06.02.2023
kategorija: Novice

Po socialnih omrežjih je zaokrožil dokumentarni filmček izpod rok dijakov Srednje šole Veno Pilon, ki je nastal na temo industrijske dediščine. Film je na natečaju Mladi in dediščina zmagal. Čestitamo!

Skupina dijakov Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, Tristan Semenič, Tinkara Lavrenčič, Naja Vrčon, Patricija Černigoj, Nika Rojc, Lia Bajec, Tajda Filipič, Ema Gregorčič in Anej Remec, je pod mentorstvom Urške Kompara Žvokelj, prof. in dr. Melite Lemut Bajec ter zunanje strokovne sodelavke dr. Jasne Fakin Bajec s kratkim dokumentarnim filmom Roka ga je naredila zmagala na filmskem natečaju Mladi in dediščina na temo industrijske dediščine v organizaciji Kulturno umetniškega društva Birštat iz Idrije in Osnovne šole Idrija.

V kratkem dokumentarnem filmu skozi spomine štirih nekdanjih pekov, dr. Petra Rasporja, Bogomira Furlana, Silva Blažka in Danila Marcola, odstirajo čas 60. in 70. let 20. stoletja, ko je še delovala Parna pekarna Ajdovščina v Rustjevi hiši v centru Ajdovščine. Pred gledalcem se ustvarijo zgodbe o tovarištvu, toplini in spoštovanju kruha kot temeljne dobrine naše civilizacije in odsev blagostanja skupnosti. Nagovarjajo ga k preizpraševanju naših današnjih vrednot in zavedanju lokalnega ter opozarjajo na pasti globalizacije.

Dijaki so film zasnovali na način prijetnega srečanja in toplega pogovora z nekdanjimi peki. Prek predhodno pripravljenih relevantnih in zanimivih vprašanj je pogovor tekel o spominih, izkušnjah in vedenju nekdanjih vajencev, kasneje mojstrov. Dijaki so pristno uživali v pričevanjih in poslušanju o življenju nekoč in analizi ter refleksiji prednostih in slabostih obrtniškega in industrijskega dela. V zadnji fazi pa so izkoristili tudi svoje že pridobljene izkušnje s snemanjem in montažo. Tako je nastal izdelek, ki je lahko njim in skupnosti v ponos in spomin.

Pogovori so bili posneti v Mladinskem kulturnem centru Ajdovščina, dodani so bili posnetki Jochmanovega mlina in fasade originalne peči Parne pekarne Ajdovščina, gradivo iz dela v pekarni, z arhivskimi posnetki pa so na pomoč priskočili tudi Mlinotest d. d., Pilonova galerija in Goriški muzej. 

Vabljeni k ogledu.