Pomlad na ceste vabi kolesarje in motoriste

datum: 17.03.2023
kategorija: Novice

Čeprav razmere še niso prav idealne, pa se ceste že polnijo s kolesarji in motoristi. Vremenoslovci obetajo sončen konec tedna, bodimo previdni! S ponedeljkom pa se prične akcija policistov, ki bodo nato ves teden poostreno nadzirali voznike enoslednih motornih vozil.

Policisti bodo na območju Policijske postaje Ajdovščina v tem času izvajali aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti voznikov enoslednih motornih vozil. V poostrenem nadzoru bo največ poudarka na ugotavljanju kršitev motoristov in kolesarjev na cestnih odsekih, kjer je prometna problematika enoslednih vozil največja, tako na cestah skozi naselja, kot na regionalkah in glavnih cestah.

Ob tem policisti opozarjajo voznike vseh vozil – osebnih, tovornih in drugih – naj vozijo previdno in naj bodo še posebej pozorni tudi na voznike enoslednih vozil. Ti so namreč pogosto žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja drugih voznikov motornih vozil – neprilagojena hitrost, nepravilno prehitevanje ali razvrščanje, izsiljevanje, vožnja pod vplivom alkohola … Nesreče pa se zgodijo tudi zaradi neustreznega ravnanja voznikov enoslednih vozil, ki so lahko neizkušeni, ne poznajo ceste, so premalo pozorni na dogajanje v prometu, ne uporabljajo ustrezne zaščitne opreme, vozijo po površinah, ki niso namenjene tej kategoriji vozil …

Glede na to, da je na območju Občine Ajdovščina urejenih več kolesarskih stez (površin), ki omogočajo kolesarjem večjo varnost pri udeležbi v cestnem prometu, se bo v omenjenem obdobju opravil nadzor tudi nad kolesarji. Policistom bodo pri tem pomagali tudi občinski redarji. 
Pogoji za udeležbo koles v cestnem promet so navedeni v 93. členu Zakona o pravilih cestnega prometa. Kolesarji morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje. Udeleženec cestnega prometa, ki ne upošteva teh predpisov se kaznuje z globo 40 eurov.

Naj bo uživaško, vendar naj bo tudi varno na kolesu ali motorju!