Občinski praznik v znamenju tekaškega spektakla UTVV

datum: 28.04.2023
kategorija: Novice

Med 5. in 7. majem 2023 v Vipavski dolini spremljajte osmo izvedbo Ultra Trail Vipavska dolina. Tekači se bodo na tekaško preizkušnjo epskih razsežnosti podali prav na občinski praznik, 5. maja z Lavričevega trga. Vabljeni k navijanju, na startu je prijavljenih rekordnih 1800 tekačev iz 36 držav.

tDogodek, ki se odvija po celotni Vipavski dolini in širšem prostoru Goriške, je lani prvikrat v njegovi zgodovini prečkal tudi državno mejo ter pokukal v sosednjo Gorico. Prav tako bo tudi letos, ko je na dogodek prijavljenih rekordnih 1.800 tekačev iz 36 držav, kar postavlja UTVV I Feel Slovenia med najbolj obiskane trail tekaške prireditve v Sloveniji. Tekmovalcem je na voljo 7 tekmovalnih razdalj -  Emperor 170 km (6.400 višinskih metrov), Centurion 110 km (4.500 višinskih metrov), Gladiator 60 km (2.400 višinskih metrov), Legionar 30 km (1.600 višinskih metrov), Asterix 15 km (190 višinskih metrov), Castra City Run 10 km (300 višinskih metrov) in netekmovalni 11-km pohod Obelix Hike & Wine (100 višinskih metrov), kjer bodo na svoj račun lahko prišli tudi pohodniki in ljubitelji izvrstne vipavske kulinarike.  

Ultra maratonska preizkušnja je postavljena v dolino, kjer je leta 394 potekala ena najpomembnejših bitk poznega rimskega obdobja, Bitka ob Mrzli reki oziroma Bitka pri Frigidu.

Potek Ultra Trail Vipavska dolina I Feel Slovenia

tUltra Trail Vipavska dolina I Feel Slovenia se bo začel v petek, 5. maja na glavnem trgu stare rimske naselbine Castra, danes poznane kot prikupno rastoče mesto Ajdovščina. Sedem označenih tekaških poti je speljanih po stezah, utrjenih planinskih in drugih poteh, ki prečijo reko Vipavo, vodijo skozi vinograde in južne grebene Vipavskih brd, tem pa sledi epski vzpon na Nanos. Tam tekači lahko uzrejo razgled preko Julijskih Alp do Jadrana. Ko si s spustom proti Vipavi nekoliko odpočijejo, jih že čaka naslednji strm vzpon, ki pa jih nagradi z dih jemajočimi razgledi z roba Trnovske planote ter mogočnega Čavna. Po še zadnjem spustu,  trase nato potekajo mimo Lijaka vse do Svete Gore nad Novo Gorico, prečkajo smaragdno Sočo ter na Trgu Evrope tudi  državno mejo, od koder jih trasa vodi na Goriški grad v Stari Gorici in se nato vrača po stezi na samostan Kostanjevica nazaj v Slovenijo. S sodelovanjem v ultra maratonski preizkušnji Mestna občina Nova Gorica in Občina Gorica (Comune di Gorizia), simbolno vstopata v dogajanje povezano z Evropsko prestolnico kulture, ki jo bosta obe občini gostili leta 2025.

Organizacijsko izjemno zahteven dogodek tako pomembno dviguje ugled destinaciji, hkrati pa v ospredje postavlja šport in aktivni turizem, kar je tudi ena glavnih promocijskih tematik slovenskega turizma za letošnje leto.

Vrhunski ultramaratonci v Vipavski dolini

Športni spektakel UTVV I Feel Slovenia si je po letih organizacije ustvaril pomembno ime med ljubitelji teka in od leta 2015 pa do danes postal ena največjih vzdržljivostnih tekaških preizkušenj v Sloveniji.

Na dogodku se pričakuje številne vrhunske tuje in domače atlete: Petr Jiri iz Češke, Esther Fellhofer iz Avstrije, medi številnimi vrhunskimi slovenskimi tekači pa so tudi Marko Tratnik, Petra Tratnik, Ana Čufer, Žan Žepič, Anže Sobočan, Andi Mamić, Martina Klančnik Potrč, Janez Klančnik in drugi.

V zgodovino presežkov UTVV I Feel Slovenia se je vpisal Poljak Roman Ficek, ki je najdaljšo progo Emperor pred dvema letoma pretekel v samo 20 urah in 24 sekundah. Za primerjavo, lani zadnji tekmovalec, Američan Jason Pecoraro iz Kalifornije, je za dolžino 170 kilometrov porabil dobrih 45 ur.

Med ultramaratonom tudi bogat spremljevalni program

Ena najzahtevnejših tekaških prireditev v Sloveniji, ki združuje tekmovanja v trail in mestnem teku ter spodbuja pohodništvo in tek v naravi, bo imela tudi bogat spremljevalni program.

Novinarska konferenca UTVVZa glasbo in navijanje ob progi, hrano ter pijačo na kar 18 okrepčevalnicah, bodo poskrbela številna lokalna društva in kar 350 prostovoljcev. UTVV I Feel Slovenia vključuje sodelovanje šestih občin (Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Comune di Gorizia, Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica), dveh zavodov za turizem (Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina ter Javni zavod za turizem Miren Kras) in dvajsetih lokalnih društev, pri čemer glavno dogajanje gosti Občina Ajdovščina s pričetkom sejemskega dogajanja v Športnem centru Police v četrtek, 4. maja.

V spremljevalni program so vključeni vinarji in gostinci iz vasi po celotni trasi UTVV I Feel Slovenia. Kot prestižna vinska destinacija, se bo Vipavska dolina izkazala v idilični vasici na vzpetini nad dolino, Vipavski Križ, ki sodi med najlepše zgodovinske kulturne spomenike Slovenije in je v celoti spomeniško zaščiteno naselje. Prav tam se bodo Obelixovi pohodniki in ljubitelji izvrstne vipavske kulinarike lahko naužili okusov in lepot naravne ter kulturne dediščine Rajske doline.

Vse informacije o prihajajočem dogodku in o vsem spremljajočem dogajanju so na voljo na spletni strani UTVV