Ajdovski gasilci praznujejo 60 let poklicne enote

datum: 03.05.2023
kategorija: Novice

Po skoraj dveh stoletjih organiziranega delovanja prostovoljnih gasilskih društev v naših krajih je bila leta 1963 v Ajdovščini ustanovljena prva poklicna gasilska enota. 60 let kasneje je Gasilsko reševalni center Ajdovščina ugleden član slovenske družine poklicnih gasilskih enot. Ajdovski gasilci v prazničnem letu načrtujejo številne aktivnosti, s katerimi bodo predstavili svoja področja delovanja in specifično strokovno znanje.

grcPrvi trije poklicni gasilci so se v Ajdovščini leta 1963 vselili v nov gasilski dom, ki so ga slovesno odprli leto prej. Nova poklicna enota v Ajdovščini je bila ena prvih poklicnih gasilskih enot v Sloveniji. Vse od takrat deluje v isti stavbi na Tovarniški ulici, v šestdesetem letu delovanja pa se zaposleni končno lahko veselijo novega gasilskega centra, ki naj bi bil zgrajen v letu 2025.

O prvih šestih desetletjih poklicnega gasilstva v Ajdovščini bomo letos še veliko izvedeli. Že 13. maja si bomo lahko ogledali pravi spektakel, saj naši gasilci organizirajo tekmo v žemarjenju,  plezanju po vrvi na 40 m visok Mlinotestov silos. Teden kasneje bodo v okviru dogodka Ajdovščina v maju na Lavričevem trgu z otroki delili najbolj preproste gasilske veščine. Osrednje praznično dogajanje bo zgoščeno v mesecu septembru. V tem času si bomo lahko na panojih ob rimskem obzidju ogledali razstavo fotografij gasilcev. Za šolske otroke in mladino bodo na posebnem dogodku Igramo se za varnost predstavili delovanje in sodelovanje vseh reševalnih služb, ki sodijo pod okrilje občinske civilne zaščite. Če bodo okoliščine in vreme dopuščali, si bomo takrat v Ajdovščini lahko od blizu ogledali tudi vajo gašenja v naravi s helikopterjem. Na sam praznik ajdovskih gasilcev, 13. septembra, bo v Ajdovščini najprej potekal strokovni posvet z mednarodno udeležbo na temo gašenja v naravi, na slavnostni seji pa bodo naši profesionalni gasilci razvili svoj novi prapor in predstavili jubilejni zbornik. Osrednje praznovanje bodo 15. in 16. septembra zaključili v velikem slogu, saj bodo v Ajdovščini gostili atraktivno dvodnevno gasilsko tekmovanje Fire Combat Challenge Slovenija. Gledalci bomo lahko uživali v spremljanju izjemno zahtevnega premagovanja izzivov, ki se po zahtevnosti lahko merijo le z resničnimi izzivi v primeru naravnih in drugih nesreč.

V prazničnem letu je Gasilsko reševalni center Ajdovščina že dobil novo celostno grafično podobo. Posodobljen znak je odraz sodobne usposobljenosti naše majhne, a izjemno učinkovite poklicne gasilske enote, hkrati pa s podobnostjo z občinskim grbom ponosno sporoča, da je enota doma v hitro razvijajoči se Ajdovščini.