16. Cici umetnije

datum: 04.05.2023
kategorija: Novice

V Dvorani prve slovenske vlade bo danes popoldan potekalo odprtje razstave izbranih del, ki so prispela na natečaj Cici umetnije. Gre že za 16. izvedbo bienalnega likovnega natečaja, ki ga prirejajo Otroški vrtec Ajdovščina, Založba Mladinska knjiga ter uredništvi revij Ciciban in Cicido s podporo Bralne značke.

Otroški vrtec Ajdovščina soustvarja Cici umetnije že 30 let zapored. Alenka Močnik, ravnateljica vrtca, izpostavlja, da je natečaj izrednega pomena, saj spleta trdno sodelovanje in spodbuja ustvarjalnost že tri desetletja. Letošnja bera izdelkov je nadvse bogata. Prejeli so 3864 umetnij iz 163 vrtcev in 207 osnovnih šol. K delom so jih nagovarjali knjižni junaki, junakinje, takšni iz knjig, revij ali pa čisto novi, izmišljeni.  Komisija je bila navdušena predvsem nad svobodo otrok v likovnem izražanju, nad iskanjem rešitev pri likovnih izzivih otroka, da se lahko zatopi svoj svet ustvarjanja in izražanja njemu lastnih občutij in razumevanja sveta, ki ga obkroža. Letos bo podeljenih 12 nagrad, od tega štiri skupinske. Priznanje pa prejme 163 otrok, med njimi tudi odlična bera ajdovskih učencev in malčkov. Njihova dela bodo razstavljena v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani in Lokarjevi galeriji Ajdovščina.  Strokovno komisijo so sestavljali priznani likovni pedagogi in umetniki, med njimi tudi priznana ajdovska umetnika, akademski slikar Azad Karim ter mag. Silva Karim, profesorica likovne umetnosti.

Na nocojšnjem odprtju razstave ob 17. uri  v Dvorani prve slovenske vlade bodo nastopili otroci in zaposleni Otroškega vrtca Ajdovščina. Ogled razstave 16. Cici umetnije bo na voljo v Lokarjevi galeriji od 4. do 13. maja. Vsem sodelujočim na natečaju, razstavljavcem, nagrajencem in njihovim mentorjem ter mentoricam iskreno čestitamo.