Novo najdišče v Podkraju

datum: 11.05.2023
kategorija: Novice

Ob gradnji novega vodovoda in kanalizacije so bile v središču Podkraja odkrite pomembne arheološke najdbe – arheologi so dokumentirali poznosrednjeveško/novoveško cesto, rimskodobne arhitekturne ostaline in predmete. Zavod za varstvo kulturne dediščine je območje nemudoma zavaroval kot novo rimskodobno arheološko najdišče.

zlogo kohezijski sklad.jpg

   V Podkraju je gradbišče projekta za urejanje komunalne in vodovodne kanalizacije. Gradbince ves čas spremljajo tudi arheologi iz podjetja Avgusta d. o. o., ki so v preteklih mesecih že naleteli na zanimive arheološke ostaline. Posebej dragoceno pa je odkritje v središču Podkraja, na lokaciji med dvema zaščitenima območjema: arheološkim najdiščem Na Tratah in cerkvico sv. Marjete, ki sodi v sklop zaščitene nepremične dediščine. Arheologi so na območju odkritij opravili 12 testnih izkopov, ki so jih po pregledu tudi sproti zasuli. Na globini od 50 cm na zahodnem delu raziskovalnega polja do 75 cm na vzhodnem je bila odkrita novoveška cesta. Nekoliko globlje (približno 1,60 m pod današnjim asfaltom) so bili najdeni ostanki vsaj treh večjih objektov ter plasti, v katerih so bile prisotne rimskodobne najdbe – novci, odlomki zrazličnega lončenega posodja (kuhinjskega, namiznega, za transport), opeke, orodja ter odlomki fibule in bronastega obeska. Po prvih ocenah najdbe datirajo v 2. do 4. stoletje našega štetja. Skupaj je bilo na raziskovalnem polju v Podkraju odkritih 20 najdb, ki gredo v nadaljnje raziskave in obdelave v konzervatorske delavnice, kjer bodo strokovnjaki dopolnili Podkrajske arheološke zgodbe.

Območje najdb je z odločbo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Nova Gorica, postalo zavarovano arheološko najdišče ter bo predlagano za vpis v register nepremične dediščine. Ker se glede na projekt ob nadaljevanju gradnje ne bo mogoče izogniti posegom v zaščiteno območje, bodo arheologi ostanke rimskih objektov in ostale najdbe najverjetneje izkopali in tako zaščitili.

kohezijski sklad

Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Projekt je sofinanciran s pomočjo sredstev EU v višini do 3.067.901,99 EUR in nacionalnega prispevka iz državnega proračuna v višini do 541.394,47, razliko prispeva Občina Ajdovščina.