3.000 kubičnih metrov zaloge vode

datum: 30.05.2023
kategorija: Novice

Pri Vodarni Hubelj je zrasel mogočen vodohran.

Vsi trije rezervoarji za vodo pri Vodarni Hubelj so že polni in bodo v teh dneh priključeni na sistem. Nov vodohran omogoča bistveno bolj ekonomično delovanje vodarne in zagotavlja, da vode zlepa ne bo zmanjkalo. Lep obet pred toplim poletjem.

logo kohezijski sklad.jpgProjekt Celovito hidravlično uravnoteženje vodovodnega sistema Hubelj – Skuk je skoraj pri koncu. Vodohran pri Vodarni Hubelj je zgrajen, vsi trije rezervoarji pa že napolnjeni z vodo in bodo v prihodnjih dneh, takoj po prejetju rezultatov o ustreznosti vode, priključeni na sistem. Vodarna bo še naprej čistila hubeljsko vodo, medtem ko bo distribucija odslej tekla iz vodohrana. To pomeni Mogočen vodohran pri Vodarni Hubelj bistveno bolj ekonomično in ravnovesno delovanje same vodarne, ki je bila ob potrošnih konicah maksimalno obremenjena. Hkrati pa je zaloga vode v treh rezervoarjih, vsak od njih lahko hrani po 1000 kubičnih metrov, dobro zagotovilo, da vode zlepa ne bo zmanjkalo. 3.000 kubičnih metrov zadošča za 8 ur maksimalne porabe (največje porabe), oziroma za nekako pol dneva povprečne porabe, kar je dovolj časa za odpravo morebitnih okvar ali za servisna dela v vodarni.

Vodarna z novim vodohranom gre torej v poskusno delovanje do pridobitve uporabnega dovoljenja. Povezava Skuk – Slokarji je že zaključena. V Podkraju pa se ob novem vodovodu veselimo tudi novih arheoloških dognanj. V juniju in juliju bodo sočasno z gradbenimi deli potekale tudi arheološke raziskave in izkopi, opravljal jih bo Center za preventivne arheološke raziskave ZVKDS. Na ta račun se bo verjetno malo zamaknil tudi zaključek podkrajskega dela projekta, vendar ne več kot za mesec ali dva. 

kohezijski skladlogo MOP.jpg

Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Projekt je sofinanciran s pomočjo sredstev EU v višini do 3.067.901,99 EUR in nacionalnega prispevka iz državnega proračuna v višini do 541.394,47, razliko prispeva Občina Ajdovščina.