Slovenski startup leta 2023 ima korenike v Ajdovščini

datum: 31.05.2023
kategorija: Novice

Slovenski startup leta 2023 je podjetje ReCatalyst, katerega ustanovitelj Tomaž Bizjak je doma iz Ajdovščine. Čestitke Tomaž!

Čestitke Tomažu Bizjaku in celotni ekipi podjetja ReCatalyst, ki je bilo na sinočnji prireditvi v ljubljanskem SiTi teatru ovenčano z nazivom slovenski startup leta 2023. Podjetje ima sicer sedež v Ljubljani, generalni direktor Tomaž pa se je še do nedavna podil po ajdovskih travnikih.

StartupLeta2023-ReCatalyst-LI.jpgPodjetje ReCatalyst razvija, proizvaja in prodaja katalizatorje naslednje generacije za vodikove celice. »Naša proizvodnja temelji na patentiranem postopku, s katerim boljše izrabljamo drago in redko platino. V procesu platino deloma nadomeščamo z bolj dostopnimi in cenejšimi kovinami, pri čemer pod mikroskopom opazimo enakomerno razporeditev nanodelcev platinskih zlitin. Že s trenutnim stanjem produkta dosežemo več kot 40% zmanjšanje količine platine, ob tem pa ne žrtvujemo potenciala zmogljivosti gorivne celice,« so zapisali v svoji predstavitvi za startup leta. Pri preboju in iskanju sredstev je s pismom podpore podjetju pomagal tudi domači Pipistrel, mlado podjetje pa uresničuje njegovo vizijo. Soustanovitelj podjetja in raziskovalec dr. Matija Gatalo o nagradi: »V praksi bo to pomenilo, da bomo našo inovacijo lahko zares spravili na trg … in pospešili prehod v brezogljični transport.« Nagrado slovenski startup leta 2023 je Tomažu Bizjaku, generalnemu direktorju podjetja, na sinočnji prireditvi izročil gospodarski minister Matjaž Han. »Nagrada za podjetje pomeni potrditev našega dobrega dela, hkrati pa, ko potežkamo ta pokal, se čuti tudi neka teža odgovornosti,« po prejemu pokala poudarja Tomaž Bizjak, doma iz Ajdovščine. Podjetje ReCatalyst ima sicer sedež v Ljubljani, njegovega ustanovitelja Tomaža pa kar pogosto srečujemo na ajdovskih ulicah.

Čestitke Tomaž in veliko uspehov tudi v prihodnje!