Vipavska dolina bo del Evropske sladoledne ceste

datum: 08.06.2023
kategorija: Novice

Regijska razvojna agencija ROD je del projekta ‘GELATOn the ROAD’, v sklopu katerega se bo oblikovala Evropska sladoledna cesta, del katere bo tudi Vipavska dolina. Projekt bo povezal 12 držav Evropske unije z željo povezovanja sladolednih kulinaričnih obrti in drugih lokalnih dobrot širom po svetu.

rodZ velikim veseljem sporočamo, da je bil projekt GELATOn the ROAD izbran za sofinanciranje s strani Evropske komisije na programu Ustvarjalna Evropa z uradnim začetkom izvajanja letošnjega prvega aprila. Glavni namen projekta je vzpostaviti prvo Evropsko sladoledno cesto, namenjeno promociji in ohranjanju lokalne kulturne dediščine in identitete. Projekt združuje 12 evropskih držav EU (Italija, Belgija, Grčija, Nemčija, Luksemburg, Srbija, Slovenija, Hrvaška, Avstrija, Španija, Poljska in Bolgarija) iz katerih prihaja 14 partnerskih organizacij. Poleg Longarone Fiere Dolomiti, ki je vodilni partner, so v partnerstvu še: Beneško združenje, Belgijsko - italijanska gospodarska zbornica, Agroživilsko partnerstvo regije Zahodna Grčija, Uniteis e.V., Italijanska gospodarska zbornica v Luksemburgu, Gospodarska in industrijska zbornica Srbije, Dignan Ecomuseum, Evropski izobraževalni in raziskovalni inštitut, Katalonsko poslovno združenje za računalništvo v oblaku, Regijska razvojna agencija Rzeszow, Gospodarska in obrtna zbornica Vratsa, DomSpain, Parco Dolomiti Friuliane in Svet Evrope – Urad v Benetkah ter Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, kot vodilni partner delovnega sklopa 3.

tEvropska sladoledna cesta bo povezala različna območja v 12 državah EU, ki so povezana z obrtno proizvodnjo in kulturo razvoja sladoleda, ki je v tujini prepoznan kot »gelato«. Cesta bo prepoznavna po namenskih zemljevidih in itinerarjih, celostni podobi in registrirani enotni identifikaciji.

Projekt temelji na merilih okoljske trajnosti, kakovosti izdelkov in lokalnih surovinah ter inovativnosti znotraj sistema dobavne verige obrtniških proizvajalcev sladoleda. Projekt je korak k ozaveščanju o kulturnem pomenu sladoleda, spodbujanju globljega spoštovanja njegove bogate zgodovine in trajnostne zapuščine mojstrstva in rokodelstva, ki sta bistvena elementa postopka izdelave sladoleda. Z aktivnostmi projekta bomo vključevali zainteresirane strani v proizvodni verigi (podjetja za proizvodnjo strojev in dobavo materialov, sladoledne inovatorje) ter kupce vseh generacij prek Evropske sladoledne ceste.

»Ponosna sem, da je ugledno partnerstvo projekta prepoznalo naše kompetence in uspešno delo ter nas povabilo k sodelovanju. Mednarodno partnerstvo nam bo omogočilo nadgraditi naše aktivnosti znotraj Kulinaričnega meseca Okusi Vipavske, ki ga organiziramo zadnjih šest let skupaj s kuharskimi mojstri in proizvajalci sladoleda, in jih ponesla na novo raven. Glavni namen je proizvajalce sladoleda, ki že in še bodo sodelovali v kulinaričnem mesecu Okusi Vipavske, vključiti v prvo sladoledno cesto, ki je hkrati tudi prva z živilskopredelovalno vsebino. Poleg vsega naštetega pa jim preko usposabljanja želimo ponuditi nova znanja, nove tržne poti in prepoznavnost na nivoju Evrope«, je izjavila direktorica RRA ROD na novinarski konferenci ob prvem partnerskem srečanju, ki je potekalo od 5. do 7. junija v Berlinu na sedežu Centralnega združenja nemških obrtnikov. Srečanje je potekalo v organizaciji partnerja Uniteis e.V., ki predstavlja združenje italijanskih obrtniških sladoledarjev v Nemčiji in pod svojim okriljem združuje 1000 članov, ki skupaj zastopajo 2200 ponudnikov po celotni Nemčiji.

Na partnerskem srečanju smo začrtali nadaljnje delo in si postavili terminske plane, ki nas bodo usmerjali pri doseganju ciljev, ki smo si jih zastavili in jih želimo doseči v teh treh letih. Vabimo vas, da nas spremljate pri naših aktivnostih in se nam pridružite.

PROJEKT, FINANCIRAN IZ PROGRAMA USTVARJALNA EVROPA (POZIV CREA-CULT-2022-COOP)