Umirimo hitrost in vklopimo posebno previdnost na počitniških vožnjah

datum: 01.07.2023
kategorija: Novice

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so pred največjim počitniškim valom pripravili preventivne nasvete za večjo varnost motoristov v naši regiji. Opozorila pa veljajo tudi za vse ostale udeležence v prometu. Najpogostejša vzroka za prometne nesreče z udeleženimi motoristi sta hitrost in slaba vidnost udeležencev v prometu.

V prvi polovici letošnjega leta v severno Primorski regiji beležimo manj prometnih nesreč in manj težkih poškodb ali smrti, kot v enakem lanskem obdobju. Od 1. januarja do 20. junija se je na cestah v naši regiji zgodilo 378 nesreč, 90 lahkih in 10 težkih telesnih poškodb, 2 udeleženca v nesrečah pa sta umrla. V enakem obdobju lani se je zgodilo 394 nesreč, 130 udeležencev je bilo lažje, 28 pa teže poškodovanih, ena oseba je umrla. Najpogostejši dejavnik so bili hitrost, nepravilno prehitevanje in nepravilna stran in smer vožnje. V letošnjih kontrolah so policisti ugotovili kar 6.164 kršitev prometnih predpisov (lani 7.708) ter izrekli 4.667 represivnih ukrepov ter 1.101 opozoril. 284 voznikov je bilo pod vplivom alkohola, 83 pa pozitivnih na prepovedane droge.

Kljub malenkostnemu zmanjšanju nesreč so statistični podatki precej zaskrbljujoči, policisti pa tik pred največjim počitniškim valom še posebej opozarjajo na preobremenjenost cest z vozniki motornih koles. Čeprav tudi motoristična statistika govori o zmanjšanju nesreč, tudi tistih s težkimi poškodbami in smrtnimi izidi, pa policisti opozarjajo, da so temu botrovala mnoga naključja in druge okoliščine. Hitrost bistveno upočasnijo gradbišča in delovne cestne zapore, ki jih je letos precej v okolici Idrije – na motoristom priljubljenem območju, ki pa se mu letos raje izogibajo. Prav tako je statistiko omilila precej deževna pomlad.

Vseeno pa smo komaj na prvi tretjini letošnjih počitniških dogodivščin, sezona, tudi motoristična, traja vse do oktobra in še dlje. Policijska uprava Nova Gorica je tako pripravila preventivne nasvete za večjo varnost motoristov v naši regiji.

Umirimo hitrost in vklopimo posebno previdnost na počitniških vožnjah!