Pričela se je gradnja Gasilskega centra Ajdovščina

datum: 11.07.2023
kategorija: Novice

Gradbišče Gasilskega centra Ajdovščina

V Logističnem centru Ajdovščina so zaropotali stroji – tik ob regijskem skladišču Civilne zaščite se je pričela gradnja dolgo pričakovanega Gasilskega centra Ajdovščina, kjer bodo prostori za Gasilsko reševalni center Ajdovščina, Prostovoljno gasilsko društvo Ajdovščina in Gasilsko zvezo Ajdovščina, krovno prostovoljno gasilsko organizacijo v občini.

Gasilski center Ajdovščina Da bo tu zrasel nov gasilski dom, je bilo načrtovano že ob vzpostavitvi Logističnega centra Ajdovščina. Veliko vode je preteklo odtlej, v teh dneh pa so vendarle zahrumeli stroji in pričeli gradnjo objekta z gasilskim stolpom, ki bo pod svojo streho združil Gasilsko reševalni center Ajdovščina, Gasilsko zvezo Ajdovščina in PGD Ajdovščina. S tem bodo zagotovljeni prostorski pogoji za nemoteno, pravočasno in kakovostno izvajanje javne gasilske dejavnosti v občini Ajdovščina. Lokacija, kjer bo zrasel nov gasilski dom, je namreč primerna za hitro in kakovostno ukrepanje v primeru požarov. Z združitvijo sorodnih dejavnosti na enem mestu se bo pomembno povečala učinkovitost celotnega sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, učinkovitejše pa bo tudi sodelovanje med posameznimi službami – v Logističnem centru Ajdovščina je že regijsko skladišče Civilne zaščite s prostori za Gorsko reševalno službo in Rdeči križ Ajdovščina, načrtuje se še gradnjo Zdravstvenega centra s helikoptersko postajo ter Policijske postaje.

Gasilski center Ajdovščina Skupna tlorisna površina novogradnje bo 1.691,31 m². Zasnovan je tako, da bo imela vsaka enota svoje lastne vhode v poslovni del in v garaže. Tlorisno bo objekt pravokotne oblike in bo dvoetažen (pritličje in nadstropje). Gasilski stolp bo umeščen ob jugozahodnem vogalu zemljišča in bo visok 19.5 metrov. Služil bo za sušenje cevi v notranjem jašku ter kot vadbeni poligon. Vzhodni in zahodni del objekta se namenja garažam. V objektu pa bodo še prostori intervencijskih garderob, sanitarij, kopalnic, servis gasilske in dihalne opreme, komandni prostor, pisarne, v nadstropju pa tudi sejne sobe, čajna kuhinja, sobe za počitek in fitnes ter še nekateri drugi prostori. Stavba je načrtovana kot energetsko učinkovita, s toplotno zaščito konstrukcij ter vgradnjo energetsko učinkovitih inštalacij. Vrednost gradbenih del je dobre 4 milijone evrov, ki so že rezervirani v občinskem proračunu. Gradilo bo na javnem razpisu izbrano podjetje Kolektor Koling. Še okoli 500.000 evrov pa bo treba odšteti za opremo prostorov. Gasilski center Ajdovščina bo nared do sredine leta 2025.