Poletna: Od prve do zadnje hišne številke

datum: 15.07.2023
kategorija: Novice

Ajdovščina ima kar 27 krajevnih skupnosti, ki so različno velike, različno poseljene, na različnih mikrolokacijah … Pomembno je, da kadar je potreba, krajani in kraji med seboj in z lokalno skupnostjo lepo sodelujejo. Mi pa smo se v teh vročih poletnih dneh poigrali z razdaljami med najbolj oddaljenimi sosedi in največjimi diagonalnimi razdaljami v naših krajevnih skupnostih.

col-2.jpgKako velika je vaša krajevna skupnost? Koliko časa traja pot od prve do zadnje hišne številke v vaši krajevni skupnosti? Če se bo krajan Črnič od najniže ležeče hišne številke želel odpraviti peš k najbolj oddaljenemu sosedu v Ravne, bo treba nesti malico s seboj, za pot bo namreč potreboval kar dobri dve uri in pol. Tudi z avtomobilom bo pot trajala slabih 50 minut, saj mora narediti ovinek okoli vasi. Tudi v Krajevni skupnosti Col se bosta najbolj oddaljena sokrajana kar nahodila za kofetkanje – od Gozda do Malega Polja je za debeli dve uri hoje, z avtomobilom pa kakšnih 20 minut. Dolga in naporna pot med najbolj oddaljenima hišnima številkama je tudi v Stomažu, pravzaprav je ta že kategorizirana kot planinska, saj najviše ležečo stomaž-2.jpghišno številko v tej krajevni skupnosti nosi koča na Čavnu. Kar okoli ure in pol pešačenja je po KS Stomaž do tja gor, gre pa tudi z avtomobilom, le da je treba malo po ovinkih, kar vam vzame 35 minut.

No, najbolj oddaljena soseda v Vipavskem Križu pa se lahko obiščeta kar v copatih – med njima je slabih 850 metrov razlike. Še manj, le 750 metrov, sta med seboj oddaljena najbolj krajna soseda v Velikih Žabljah, čas trajanja hoje pa je odvisen – če bo šel spodnji k zgornjemu, bo rabil kakšne dve do tri minute več, kot vipavski križ-2.jpgče pride zgornji k spodnjemu, se pa čas hoje poravna na poti nazaj domov. 

Po najdaljši zračni liniji pa je zmagovalka Krajevna skupnost Vrtovin, najdaljša diagonala od enega do drugega konca krajevne skupnosti namreč meri dobrih 11 kilometrov (11,161 km). Tesno ji sledijo Črniče z dobrimi 10 km (10,507). Nato pa še Podkraj, ki po diagonali med najbolj oddaljenima koncema meri dobrih 9 kilometrov (9,200).

podkraj-2.jpg