Vzdrževanje javnih površin v polnem teku

datum: 20.07.2023
kategorija: Novice

Ekipe, ki na Komunalno stanovanjski družbi Ajdovščina skrbijo za naše javne površine, imajo v letošnjem poletju kar nekaj dela več kot v prejšnjih letih. Ajdovščina postaja eno najbolj zelenih mest v Sloveniji. Nove ozelenitve v prvem vročem poletju po zasaditvi pa terjajo posebno skrb in nego.

tKomunalno stanovanjska služba Ajdovščina vzdržuje javne površine v obeh zgornje-vipavskih občinah. Mesto in podeželje naše občine jih ima za kar 139.150 m². Ravno včeraj pa so v vzdrževanje prevzeli še nekaj dodatnih kvadratnih metrov ob novih kolesarskih poteh – območje ob glavni cesti med krožiščem za Lokavec in tistim pri Logističnem centru ter območje ob kolesarki v Lokavec.

Ekipe imajo kar pestro delo, v poletni sezoni je to predvsem pletje, obrezovanje, košnja in zalivanje ter praznjenje košev po parkih. V mestnih parkih je kar 200 takšnih košev, ki se jih prazni 2 do 3 krat na teden. Ena do dve ekipi stalno kosita površine v mestu, za košnjo vseh mestnih javnih površin namreč potrebujejo mesec dni, nato pa se lotijo znova od začetka. Pokošeno je torej vsaj enkrat na mesec. Podobno je tudi z javnimi površinami na podeželju.

tEna ekipa pa je z letošnjim poletjem zadolžena zgolj za zalivanje in polnjenje zalivalnih vreč ob novo zasajenih drevescih. Vodja službe Jan Vidic  poudarja, da poletni nalivi nikakor ne zadoščajo in ne morejo nadomestiti zalivanja. Čeprav se ob takih hudih urah včasih zdi, da se je oblak utrgal, pa je te vode običajno premalo – včeraj je na primer padlo le 15 mm dežja na m² - poleg tega je naša dežela še vedno v primežu vročinskega vala, ki zemljo izsušuje, da ni zmožna vpijati vode, ta pa potem odteče v jarke meteorne kanalizacije. Mlada drevesa pa potrebujejo konstantno vlažno zemljo okoli svojih korenin. To jim zagotavljajo tako zastirka, kot predvsem zalivalne vreče. Vsaka taka vreča drži 60 litrov, voda iz nje izteka približno 2 dni, vreče se z vodo polni na vsakih 5 dni. Po ena zalivalna vreča je nameščena ob približno 600 drevesih, 200 drevesc pa potrebuje še več vode, zato imajo nameščeni po dve zalivalni vreči, torej ob enem zalivanju dobijo kar dobih 100 litrov vode. Vode imamo na srečo dovolj, oba nova rezervoarja sta do roba polna hladne in dobre hubeljske vode in obetata, da je še mnogo poletij ne bo zmanjkalo.