Sanacija v Tihi dolini na Predmeji se nadaljuje

datum: 26.07.2023
kategorija: Novice

Neurje zadnjih dni je hrumelo tudi po Ajdovščini. Najhuje so jo skupili v Tihi dolini na Predmeji, kjer je poškodovanih 14 hiš, sleklo pa je tudi šotor na Rupi. Noč je kljub deževju minila mirno. Danes se nadaljuje sanacija, situacijo na Predmeji pa si bo dopoldan ogledal tudi župan Tadej Beočanin.

Brez platna je ostal šotor na Rupi. Tiha dolina na Predmeji je znana po tem, da burja tja ni zašla. Jo je pa včeraj dopoldan prešlo orkansko neurje in povzročilo hude težave, predvsem pa veliko materialno škodo. Poškodovanih je kar 14 objektov, od tega ima 8 objektov poškodovano ostrešje, štirje objekti pa so skoraj v celoti odkriti, brez platna je ostal tudi šotor na Rupi. Ostalih šest pa ima razrahljana ostrešja in podobno. Na pomoč so nemudoma pohiteli gasilci GRC Ajdovščina, vpoklicana so bila vsa prostovoljna gasilska društva iz Šmarij, Cola, Ajdovščine in Sela, na pomoč so prihiteli prostovoljni gasilci iz Vipave. Služba Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ajdovščina je pomagala obupanim domačinom. Taborniki, skavti in jamarji so v ajdovskem gasilskem domu polnili vreče s peskom, ki so jih Odnašalo je strehe. potrebovali reševalci. V včerajšnji intervenciji je sodelovalo okoli 70 pripadnikov civilne zaščite. Predvsem pa so prišli pomagat sokrajani iz Predmeje in okoliških vasi. Najprej je bilo potrebno odstranit posledice neurja, nato pa so objekte prekrili s folijo in lesom, tako da voda ne teče več v objekte.

Noč je minila mirno in brez klicev na pomoč. Sanacija po včerajšnjem neurju se v Tihi dolini na Predmeji danes nadaljuje. Na poti gor je tudi že župan Tadej Beočanin, ki si bo danes dopoldan ogledal situacijo.

Neurje Predmeja Ob opustošenju na Predmeji je v zadnjih dveh dneh vreme naredilo še dodatno škodo. Tako je že v ponedeljek zvečer lomilo veje in podiralo drevesa ter odkrilo objekt v Gozdu. Včeraj zjutraj, še pred najhujšim, je veter streho odkril tudi v Podkraju. V Skriljah se je zrušila že precej dotrajana ruševina objekta. Cestna in komunalna služba ter gasilci pa se trudijo sproti očistiti ceste in poti polomljenih vej in listja.

Posebno poglavje pa je ogromna škoda, ki jo je vreme – toča, veter in deževje – povzročilo na kmetijskih površinah. Klestilo je lokalno, škoda pa je kar precejšnja – ponekod je toča stolkla celoten pridelek.