Škoda tudi v kmetijstvu

datum: 26.07.2023
kategorija: Novice

Tako debela toča je v ponedeljek zvečer padala v Malih Žabljah.

Neurja z orkanskim vetrom in točo, ki so se nad našimi kraji razplamtela v ponedeljek zvečer, v noči na torek in v torek dopoldan, so povzročila škodo tudi kmetom in vrtičkarjem. Prizadete so vrtnine, poljščine, trajni nasadi, sadovnjaki … Obseg škode je na različnih mikrolokacijah različen.

Uničena koruzna njiva

 

 

V ponedeljkovem in torkovem neurju so bili prizadeti tudi kmetije in vrtičkarji. Klestilo je po vsej zgornji Vipavski dolini, škoda je po posameznih mikrolokacijah različna. Precej hudo je bilo v Selu, Batujah, Zavinu, Šmarjah, završalo je tudi čez Planino. Poškodovane so poljščine – mlajši posevki bistveno bolj od njiv z razvitimi rastlinami, vrtnine – bučke, paradižniki, paprike in drugo, sadje – breskev je že tako malo, po toči pa jih je ostalo še bistveno manj, precej poškodb je tudi v vinogradih. Škoda je nastala tudi v gozdarstvu, po robu Gore je padlo precej dreves. Strokovnjaki s Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica ocenjujejo, da je obseg Breskve je načela že zmrzal, nato je prišla vročina in suša, nazadnje jih je oklestila toča. škode med 20 in 60 %, odvisno od lokacije. Gre za prve grobe ocene, kmetijski svetovalci pa so že na terenu, kjer pregledujejo in ocenjujejo dejansko škodo – ta se bo v kmetijstvu pokazala tudi še kasneje.  

Kmetje se lotevajo sanacije – trajne nasade je smiselno poškropiti s sredstvi za zaščito ran in proti gnitju plodov, v zelenjadarstvu pa je smiselna uporaba sredstev za regeneracijo in krepitev rastlin. Tudi vrtičkarjem, ki jim je stolklo pomidore, cukete, kumarice, paprike, kmetijski svetovalci priporočajo uporabo tovrstnih pripravkov, vendar pozorno preberite navodila, predvsem bodite Na nekaterih mikroobmočjih so vinogradi precej poškodovani. pozorni na karenco, da boste uživali zdrave plodove.