Rimske ostaline v Rustjevi hiši bodo pokrite s pohodnim steklom

datum: 03.08.2023
kategorija: Novice

Foto: Primož Brecelj

V Rustjevi hiši so v teku obnovitvena dela, med katerimi so pred slabim letom dni v dveh prostorih našli zelo dobro ohranjene stebričke talnega gretja – hipokavsta. Za ohranitev pomembne najdbe je občina zagotovila dodatna sredstva za ustrezno prezentacijo – najdbe bodo na ogled obiskovalcem – pokrite s posebnim steklom iz tujine.

tRimskodobne najdbe v pritličju stavbe nekdanjega meščanskega dvorca so lansko leto zaznamovale nadaljnji potek prenove Rustjeve hiše, za obnovo katere je Občina Ajdovščina prejela 310.000 evrov nepovratnih sredstev iz 4. javnega razpisa LAS Vipavska dolina za vzpostavitev prostora Pekarske in mlinarske tradicije. Obnova se je izkazalo za eno izmed zahtevnejših, še zlasti zaradi arheoloških odkritij, ki so zaključek prenove zamaknili na jesenski čas. Kot največji izziv se je pokazalo prav iskanje tehnične rešitve za pohodno površino prezentacije nad najdbo hipokavsta, ki se je skrivala pod Rustjevo hišo. »Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in projektanti so bili postavljeni pred zahteven izziv, kako zagotoviti, da bo prostor uporaben, in hkrati poskrbeti za ustrezno prezentacijo najdbe,« pojasnjuje Janez Furlan z oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve. Usklajena je bila rešitev prezentacije »in situ«, in sicer s prekritjem arheološke najde s kaljenim pohodnim steklom, pod katerim bo tpoloženo toplotno izolativno ogrevano steklo, ki bo skrbelo za uravnavanje temperature v prostoru prezentacijskega polja. Stebrički hipokavsta, ki bodo prezentirani, so že bili restavrirani (očiščeni in utrjeni) s strani restavratorja, skladno z navodili Zavoda za varstvo kulturne dediščine, stebrički, ki pa ne bodo prezentirani, bodo ustrezno zaščiteni. Do tega odkritja so bile v Ajdovščini iz rimskega obdobja poznane le odprte peči za ogrevanje prostorov. Ajdovski hipokavst je poseben tudi zaradi izjemno dobre ohranjenosti keramičnih stebričkov in bistveno dopolnjuje dosedanje razumevanje prostorske ureditve Castre in življenja v njej. Občina je projekt oživitve Rustjeve hiše zastavila na način, da v hiši v enovito zgodbo na sodoben način poveže zgodovino mesta, dediščino mlinarstva ter pekarstva v Vipavski dolini in umetnost. Vsebina Rustjeve hiše kruha se bo povezovala z dejavnostjo Pilonove galerije, ki bo v nadstropju in mansardi dobila dodatne prostore.

Aktivnost se izvaja v okviru operacije Prostor doživetij pekarske in mlinarske tradicije, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

LOGO.png