Od dreves do zmanjšanja tveganj, povezanih s poplavami, erozijo in plazovi

datum: 04.08.2023
kategorija: Zelena Ajdovščina

V Sloveniji smo poleg spremenljivosti temperature in padavin poleti, vse pogosteje priča izrazitim padavinskim dogodkom, pogostejšim poplavam in okrepitvi hidrološkega cikla. Z urbanizacijo se povečuje delež prekritih površin, kar botruje povečanemu površinskemu odtoku. Številni izzivi urbanega razvoja so zato vezani prav z upravljanjem voda.

Ajdovščina je v svetovnem merilu majhno mesto, a se mora primerljivo z velikimi - posebej zaradi hitrega gospodarskega razvoja in pozidave do nedavnega nepozidanih in netlakovanih površin, v prihodnje še bolj posvetiti izboljšanju bivanjskih razmer, pogojem dostopa do zelenih površin, zmanjšanju onesnaževanja itd. Projekt Ozelenitve javnih površin v Ajdovščini  in njeni okolici je še v prvi fazi, a je že pokazal, da korake v smeri zelene Ajdovščina želimo in jih podpiramo.

Strategija EU za biotsko raznovrstnost do leta 2030 za urbana območja izpostavlja sajenje dreves in vzpostavitev zelene infrastrukture, kar je treba sistematično vključevati v urbanizem, vključno z javnimi prostori, infrastrukturo in zasnovo stavb ter njihove okolice. Tako imenovane »na naravi temelječe rešitve« (okrajšava NTR), je slovenski prevod za angleški izraz »nature-based solutions«. Gre za naravi temelječe rešitve za zaščito, trajnostno upravljanje in obnovo ekosistemov, ki vključujejo gradbene in druge ukrepe kot podporo procesov, ki se dogajajo v naravi in zagotavljajo okoljske, socialne in ekonomske koristi. Sočasne koristi NTR so kakovost zraka, zdravje in dobro počutje ljudi, prihranek energije, lokalno pridelana hrana, biotska raznovrstnost, izboljšanje kakovosti in izdatnosti vodnih virov itd. Poročilo Evropske okoljske agencije (EEA, 2021) kot glavni družbeni izziv, ki ga obravnava večina že izvedenih primerov NTR v evropskih mestih, navaja tveganja, povezana s poplavami, vključno z erozijo in zemeljskimi plazovi ter ekstremne temperature, zlasti zaradi učinka toplotnih otokov.