Zbiranje pomoči za prizadete v poplavah

datum: 07.08.2023
kategorija: Novice

Občanke in občani ste v teh dneh izkazali veliko mero pripravljenosti pomagati prizadetim v poplavah, ki so pustile veliko razdejanje v dobršnem delu naše države. Z namenom usklajenega in predvsem učinkovitega zbiranja pomoč v nadaljevanju objavljamo, kako in kje lahko prizadetim pomagate.

tSlovenija je v katastrofalnih razmerah, ki so minuli konec tedna prizadele dobršen del države, izkazala veliko mero solidarnosti – dobronamerna pomoč, ki jo posamezniki izkazujejo s številnimi akcijami, je izjemna. Tudi na Ajdovskem ste se številni odzvali na neme klice na pomoč in ponudili pripravljenost pomagati z raznolikimi dobrinami. Na izredno stanje so se odzvale številne humanitarne organizacije, ki spodbujajo k zbiranju finančne pomoči, ki jo lahko z SMS sporočilom oddate na 1919: Rdeči križ: UJMA5 in UJMA10, Slovenska Kartias: KARITAS5 in KARITAS10, Zveza prijateljev mladine Slovenije: ENOSRCE5, ADRA: LJUDJE5. Slovenska Karitas pa išče tudi prostovoljce, ki bi pomagali s čiščenjem domov. Prijave zbirajo na: Pomoč Karitas prizadetim ob neurjih in poplavah - prijava prostovoljcev (google.com).

Za potrebe organiziranega sistema nudenja pomoči prizadetim bo v kratkem vzpostavljena tudi državna aplikacija, iz katere bo razvidno, kje in kakšna pomoč se potrebuje. Do vzpostavitve državne aplikacije, ki bo omogočila koordinirano pomoč, Občina Ajdovščina podpira aktivnosti humanitarnih in drugih organizacij pri zbiranju denarnih sredstev, materialna pomoč pa se bo pri lokalnim humanitarnih organizacijah zbirala skladno s potrebami, ki bodo koordinirane z nacionalne ravni.  8. avgusta pričenjajo z zbiranjem pomoči pri MDPM Ajdovščina, pomoč bodo zbirali v Hiši mladih, med 9. in 12. uro.
Vsi prostovoljci in donatorji lahko svojo pomoč prizadetim v poplavah trenutno izkažete  preko organizacij, ki so se organizirale na nacionalni ravni: Slovenska Karitas, Rdeči Križ Slovenije, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Humanitarček, Slovenska filantropija, Adra Slovenija

Foto: Radio RobinVeliko mero pripravljenosti in solidarnosti so izkazali ajdovski gasilci, ki so na pomoči odšli s pripadniki sosednjih gasilskih zvez. Prav danes jih je na pomoč prizadetim iz ajdovske gasilske zveze krenilo 20 pripadnikov iz več ajdovskih gasilskih društev s petimi vozili. Srečno in varno na poti!