Če so knjige izposojene ali rezervirane, je pametno pobrskati v Dobravljah

datum: 13.08.2023
kategorija: Novice

Lavričeva knjižnica Ajdovščina nudi pestro paleto knjižničnega gradiva, še zlasti v poletnih mesecih je težnja po branju večja. Dejavnosti se izvajajo v petih enotah, vse bolj priljubljena je prav knjižnica v Dobravljah, ki marsikdaj hrani tisto najbolj izposojeno in rezervirano gradivo.

Knjižnična enota v Dobravljah je najmanjša tako po površini za postavitev zbirke kot po času odprtosti, obsegu izposoje, članstvu in obsegu zbirke, v kateri je okoli 7.000 enot gradiva. Knjižnica deluje v nadstropju dvorane v Dobravljah, dostop je po stopnicah. Enota ima le en prostor, ki pa ima vse, kar imajo veliki. Lavričeva knjižnica jo je leta 2012 vključila v nacionalni vzajemni bibliografski sistem Cobiss, izposoja je vodena računalniško, gradivo je ločeno postavljeno za odrasle in za mladino, strokovno gradivo je urejeno po UDK sistemu. Obiskovalcu je z računalnikom za uporabnike na voljo dostop do svetovnega spleta, vključijo se lahko v vse aktivnosti, ki jih pripravlja matična knjižnica za odrasle in mladino (Uganke meseca, Primorci beremo, Poletavci - poletni bralci …). V letu 2022  je enoto Dobravlje obiskalo nekaj manj kot 4.000 članov. S podaljšanji je bilo izposojenih nekaj manj kot 5.700 enot knjižnega gradiva. Na dobraveljske police je bilo lani vloženih 39 knjižnih enot.

 

Lani je imela enota 164 članov, vendar ni bilo vedno tako. Po vključitvi v sistem cobiss je namreč matična knjižnica v letu 2013 s posebno akcijo dvignila zanimanje za obisk in vpis za več kot 300 %. Pri tem je izpostavila koristne prednosti. Številni člani so ugotovili, da v Dobravljah takoj ali hitro najdejo knjigo, ki je drugod izposojena ali je zanjo dolga vrsta, saj Cobiss omogoča vpogled v gradivo v vseh enotah kot tudi rezervacijo. Knjižnica v Dobravljah je edina, ki je odprta celo leto – tudi brez poletne dopustniške prekinitve – in ki je odprta vedno enako: vsako soboto od 8. do 12. ure. Še sveži podatek: do konca julija 2023 je knjižnico obiskalo 862 članov, med njimi največ zaposlenih odraslih, ki jim sledijo osnovnošolci, tem upokojenci, veliko je srednješolcev.  Za enoto skrbi upokojena višja knjižničarka LKA Kristina Bric, odlična poznavalka knjižnega fonda in dobra svetovalka skozi knjižno izbiro. Kot pravi, enoto na sobotni dan obišče med 20 in 22 ljudi, občasno tudi več. Gre tako za člane enote kot člane iz ajdovske enote ali s Potujoče knjižnice in tudi iz ostalih enot. Zelo veliko je otrok.