Ušanke in Ušani praznujejo krajevni praznik

datum: 08.08.2023
kategorija: Novice

Na današnji dan mineva 81 let, odkar je krutost vojne prizadejala vas Ustje. Dan, ki je v opomnik, naj se podobni dogodki nikoli več ne ponovijo, zato KS Ustje in društvo Numulit.us vsako leto pripravita krajevni praznik – z aktivnostmi začenjajo že danes in jih bodo sklenili v nedeljo.

tKrajevni praznik Ustje je kot vsako leto posvečen obeleževanju požiga vasi, 8. avgusta 1942. Z organizacijo prireditev v avgustu, KS Ustje ter društvo Numulit.us, izpolnjujeta obljubo, ki so si jo zadali njihovi predniki ob tem tragičnem dogodku, da bodo skupaj vztrajno gradili novo skupnost in nove medsebojne odnose.

8. avgusta 1942 je italijanska vojska do tal požagala vas Ustje, skupaj z zaselkom Uhanje in ustrelila osem talcev. Tragedijo je v noveli Sodni dan na vasi slikovito opisal dr. Danilo Lokar in za zbirko novel z enakim naslovom leta 1959 prejel Prešernovo nagrado. Društvo Numulit.us in Krajevna skupnost Ustje spomin na ta dogodek ohranjata z večdnevnim praznovanjem.

Na dan obletnice požiga, 81. let kasneje, se bodo s spominsko mašo ter polaganjem venca k spomeniku pobitim talcem po vasjo poklonili spominu na tragičen dogodek.

Praznovanje se bo začelo v petek zvečer, ko bo na Plošči zapel Kvartet Pušeljc. Nadaljevalo se bo v soboto, s tradicionalnim tekom generacij ter orientacijsko igro za otroke Lov na lisico.

Kvartopirski navdušenci bodo svoje mote lahko izkusili v nedeljo po kosilu na turnirju briškole. Spominska slovesnost se bo odvila v nedeljo popoldan na osrednjem vaškem trgu. Program pripravlja mladina iz Ustij, gospodinje pa bodo poskrbele za sladko pogostitev po tem. Praznovanje se bo zaključilo z zabavo in plesom na Plošči s skupino Amor.

Lepo vabljeni!