Rimski utrip se s Carnuntuma seli v Ajdovščino

datum: 20.08.2023
kategorija: Novice

Utrinek s festivala v Carnuntumu.

V Ajdovščino prihajajo v oktobru Rimljani, ki bodo pričarali na ulicah Kastre pravo rimsko vzdušje s postavljanjem rimskega tabora in številnimi drugimi spremljajočimi aktivnostmi. Pretekli teden so organizatorji festivala na čelu s predstavniki Občine Ajdovščina obiskali podoben festival v avstrijskem mestu Carnuntum.

Rimski utrip v Carnuntumu.Predstavniki Občine Ajdovščina so si pretekli vikend ogledali festival pozne antike 2023 v Carnuntumu blizu Dunaja v Avstriji. »Festival je odlična priložnost za spoznavanje bogate rimske preteklosti, ki jo želimo obuditi tudi v Ajdovščini,« izpostavljajo v oddelku za gospodarstvo in razvojne zadeve. Spoznavali so vsakdanje navade in življenje prebivalcev območja v 4. stoletju na ulicah Carnuntuma, takrat glavnega mesta rimske province Zgornja Panonija z okoli 50.000 prebivalci. Poznoantični festival v Carnuntuumu  predstavlja avtentičen utrip antičnega mesta, prikaz raznolikih dogodkov, kot je denimo rimska poroka, antična modna revija, igranje rimskih glasbil in ostalega rimskega dogajanja. Podoben festival raziskovanja preteklosti – Rimski dnevi – bo v Ajdovščini potekal 21. oktobra, dan prej si bo že moč ogledati postavljanje tabora v grajskem obzidju, glavni dogodek pa bo na dan sobote. V sklopu dogodka bo postavljen tabor v grajskem vrtu – tu bomo priča rimskemu utripu življenja, Rimljani bodo na stojnicah predstavljali replike orodij, Na stojnici so se predstavile raznolike rimske tržnice. posodja, oklepov, nakita, raznih pripomočkov idr. Na Lavričevem trgu bomo priča uprizoritve bitke pri Mrzli reki, na tržnici bo prava rimska tržnica, kjer bodo sodelovali tudi lokalni ponudniki, rimska vojska bo korakala po ulicah Kastre.

Pred dogodkom se načrtujejo tudi raznolike delavnice  na temo poznoantičnega obdobja in izdelave preprostih rimskih kostumov. Namenjene bodo tistim, ki so zainteresirani sodelovati na dogodku in po potrebi usmerjali obiskovalce oz. jim podajali informacije o bogati rimski dediščini na Ajdovskem. O podrobnostih bomo sproti obveščali.