Obvestilo o dodelitvi humanitarne pomoči za sanacijo po neurju

datum: 22.08.2023
kategorija: Novice

Julijsko neurje je najhuje prizadelo Tiho dolino na Predmeji, kjer je poškodovalo kar 14 ostrešij.

Konec julija so tudi našo občino prizadela neurja z močnimi sunki vetra in točo. Slednje je največ škode povzročilo v Tihi dolini na Predmeji. Oškodovanci lahko na podlagi odločitve Vlade RS zaprosite za humanitarno pomoč na lokalni organizaciji Karitas ali Rdeči križ. Rok za oddajo vlog je do 28. avgusta.

V času od 12. julija do 2. avgusta 2023 so vso državo prizadela močna neurja,  dolgotrajni nalivi, močan veter, toča in hudourniki. Naše območje je bilo najhuje prizadeto v Tihi dolini na Predmeji, kjer je bilo v neurju poškodovanih 14 objektov, od tega ima 8 objektov poškodovano ostrešje, štirje objekti pa so bili skoraj v celoti odkriti, brez platna je ostal tudi šotor v Športnem parku Tiha dolina. V duhu medsebojne podpore je Vlada Republike Slovenije sprejela odločitev o dodelitvi sredstev za sofinanciranje nabave najnujnejših sredstev ter za izvedbo najnujnejših sanacijskih del na stanovanjskih objektih, ki so bili v tem obdobju prizadeti. S tem je vlada določila posebna sredstva za pomoč, ki jih prejmejo: Rdeči križ Slovenije v vrednosti 500.000 evrov, Slovenski Karitas 500.000evrov ter Evangeličanska humanitarna organizacija Podpornic 100.000 evrov. Višina sredstev za posameznega prosilca je omejena glede na škodno stopnjo, ki je nastala na njihovih stanovanjskih objektih:

Stopnja 1: V primeru popolnoma uničenih stanovanj ali hiš, kjer ste lastnik ali solastnik, je višina sredstev od 8.000 do 15.000 evrov.

Stopnja 2: Za poškodovane strehe, ostrešja in prizadete stanovanjske prostore (pohištvo, bela tehnika, inštalacije, talne obloge itd.) bo višina sredstev znašala od 2.000 do 8.000 evrov.

Stopnja 3: Za sanacijo zalitih kletnih prostorov, poškodovane infrastrukture (peči, grelci, vodovod, uničena kurjava itd.) ter fasade, oken in vrat, je na voljo pomoč v višini od 1.000 do 2.000 evrov.

Stopnja 4: V primeru delno odkritih streh, uničenih zalog hrane ali kurjave ter poškodovanih sten in tal, je višina sredstev od 500 do 1.000 evrov.

Prosimo vse oškodovance, da svoje vloge za pomoč oddate na lokalno izpostavo Karitas ali Rdeči križ najkasneje do 28. avgusta 2023. Vlogo lahko oddate osebno ali po pošti. Vsak posamezen upravičenec bo prejel pomoč na podlagi sklepa ene od omenjenih organizacij, pri čemer se upoštevajo tudi že prejeta sredstva iz naslova dobrodelnih organizacij.

Vloga je dostopna na tej povezavi