Žarni zid na Otlici oblečen v kamen

datum: 24.08.2023
kategorija: Novice

Stara vežica na ajdovskem pokopališču, ki jo je dokončno načelo nedavno neurje, gre še letos v prenovo.

Žarni zid na otliškem pokopališču je bil zgrajen že lani, v sklopu temeljite obnove pokopališča. V teh dneh pa dobil še kamnito preobleko. Do konca leta bosta žarna zidova urejena tudi na pokopališču v Lokavcu in v Črničah, v Ajdovščini pa je načrtovana prenova stare mrliške vežice.

Otliško pokopališče je bilo lani temeljito prenovljeno. Ob novozgrajenem žarnem zidu je bila zamenjana streha pomožnega objekta, urejena sta bila odvodnjavanje in okolica. Žarni zid, ki stoji na novejšem delu, pa je prav v teh dneh oblečen v kamnite plošče. Prenova pokopališča je tako v celoti zaključena, nazaj na svoje mesto je potrebno namestiti le še spominsko ploščo, posvečeno Gorjanom, ki so bili mobilizirani v različne vojske.

V letošnjem proračunu so sredstva rezervirana še za dva žarna zidova, še pred koncem leta bosta urejena na pokopališčih v Lokavcu in v Črničah. V načrtu pa je tudi prenova stare mrliške vežice na južnem delu ajdovskega pokopališča, ki jo je dokončno načelo nedavno deževje, tako da streha pušča. Vežica, verjetno zgrajena v prvi polovici 20. stoletja, je bila včasih osrednje stičišče na ajdovskem pokopališču. Za prenovo je namenjenih 40.000 evrov.