Za varno šolsko pot

datum: 25.08.2023
kategorija: Novice

Otroka pred vstopom v šolo.

Pred nami je zadnji počitniški konec tedna, nato pa se na šolske poti vrača živ žav. Starši, poskrbite, da bodo vaši otroci varni v prometu. Izkoristite proste dni in z otroki prehodite, prekolesarite njihove poti v šolo ter jih opozorite na nevarne točke. V prvih dneh bodo šolarje v prometu varovali prostovoljci.

Še nekaj kratkih dni in 1. september bo tu. Šole se že pospešeno pripravljajo na sprejem učencev prihodnji petek. Tudi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ajdovščina je že aktiviral prostovoljce. V prvih šolskih dneh bodo na ulicah, pločnikih, cestah in parkiriščih v bližini šol dežurali prostovoljci in pazili na varnost naših šolarjev. Sodelovanje so že potrdili Območno združenje Rdečega križa Ajdovščina, Planinsko društvo Ajdovščina, ajdovski gorski reševalci, Društvo upokojencev Ajdovščina, Gasilska zveza Ajdovščina, sodelovali bodo tudi občinski svetniki in drugi posamezniki. Oblečeni v odsevne brezrokavnike bodo pozorno spremljali prometne situacije na kritičnih točkah šolskih poti, tako po mestu kot na podeželju – v Črničah, Dobravljah, na Colu, v Lokavcu in v Budanjah. Posebno pozornost se bo namenilo območjema pred obema največjima, mestnima šolama. Tu bodo poostreno nadzirali situacijo redarji (v okolici OŠ Danila Lokarja) in policisti (v okolici OŠ Šturje).  

 

Staršem otrok, ki bodo samostojno hodili ali pa kolesarili v šolo, priporočamo, da nekaj prostega časa s svojimi otroci namenite pregledu njihovih poti. Odpravite se skupaj z njimi po teh poteh, opozorite jih na točke, kjer morajo biti še posebej pozorni (križišča, prečkanje ceste). Šolarji, ki so že opravili kolesarski izpit, v šolo lahko tudi kolesarijo. Na tem področju je nekaj dobrodošlih novosti – tako lahko po novi kolesarski poti varno kolesarijo učenci višjih razredov iz Lokavca, ki obiskujejo matično Osnovno šolo Danila Lokarja v Ajdovščini. Odkar je zgrajen še zadnji odsek kolesarke do zadnjega krožišča pri Supernovi, je varno na kolesu tudi skozi celotno mesto.

Apel pa velja tudi vsem staršem, ki boste otroke v šolo vozili z avtomobilom. Počnite to varno! Privežite v avtomobilu sebe in otroka, tudi če gre za kratke razdalje! Ne ustavljajte na avtobusnih postajah, bodite zelo pozorni na to, da bo otrok iz avtomobila izstopal na varni strani. In na sploh –  spoštujte prometne predpise, bodite zgledni in strpni vozniki, da bodo otroci od vas prevzeli lepe in dobre navade.

Srečno in varno vstopimo v novo šolsko sezono!