Selekcijsko trsničarsko središče Vrhpolje se predstavi

datum: 27.08.2023
kategorija: Novice

Selekcijsko trsničarsko središče Vrhpolje

V Sloveniji imamo dvoje selekcijsko trsničarskih središč – eno pod okriljem mariborskega kmetijsko-gozdarskega zavoda v Ivanjkovcih, drugo pa v Vrhpoljah, oddelek sodi v delokrog Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, in v četrtek, 31. avgusta, vabi na dan odprtih vrat. Ogledati si bo mogoče tudi svojevrstni »živ« muzej starih vinskih sort.

Selekcijsko trsničarsko središče Vrhpolje skrbi za selekcijo vinske trte v vinorodni deželi Primorski (medtem ko v Ivanjkovcih za Podravje in Posavje). Zagotavlja izhodiščni razmnoževalni material in opravlja strokovno-tehnično koordinacijo v vinogradništvu. Poleg tega pa sodeluje tudi pri izvajanju strateških in razvojnih ciljev na področju vinogradništva – ohranitev obsega vinogradniških površin, ohranitev tržnega deleža na domačem trgu, pa tudi povečanje izvozne prodaje vina na 20 % pridelave. Primorska strokovna trsničarska služba pa je vseslovenskih strateškim vinogradniškim ciljem dodala še enega – ohranjanje in vzdrževanje domačih, lokalnih, avtohtonih sort oziroma genske banke vinske trte, saj je prav za naše območje značilen precejšen delež domačih sort.

V četrtek, 31. avgusta, Selekcijsko trsničarsko središče Vrhpolje na široko odpira vrata. V okviru predstavitve dejavnosti bo najprej potekal voden ogled kolekcije starih primorskih sort, ki so zasajene v vinogradu na Pouzelcah, med vasjo Lože in Slap. Gre za posebno zanimivo zbirko vseh najdenih vinskih sort, ki se ohranja za prihodnost. Poleg ogleda vinograda bo potekal tudi prikaz mehanskega čiščenja in zdravljenja trt, okuženih z boleznimi, predstavljeni bodo rezultati poskusa uporabe listnih gnojil po toči ter ozelenitve vinogradniških tal z različnimi rastlinskimi mešanicami.

Dan odprtih vrat se bo med 11.00 in 17.00 nadaljeval v prostorih trsničarskega središča na naslovu Vrhpolje 38 a, z razstavo in pokušino namiznih sort grozdja ter degustacijo vin. Oglede, prikaze in degustacije bodo vodili sodelavci Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Če bo slabo vreme, se v vinograd ne bo hodilo. Razstava grozdja pa bo v trsničarskem središču odprta tudi še v petek, 1. septembra, med 8.00 in 13.00.