Bale sveže krme iz Ajdovščine na poplavljena območja

datum: 25.08.2023
kategorija: Novice

Bale svežega sena na poplavljena območja.

Prejšnji teden pokošeno seno z letališkega travnika v Ajdovščini je danes že na poti na poplavljena območja. Transport 30 bal kakovostne sveže krme bo opravila Slovenska vojska. Kmetje, ki bi želeli podariti krmo, to sporočate preko spletne strani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Poplave 2023, kjer se organizirano zbira potrebe in ponudbo pomoči.

Bale pomaga transportirati tudi Slovenska vojska. Poletje v naši dolini razmeroma dobro teče. Tudi pri nas smo se sicer soočali z vremenskimi ujmami, beležili škodo, vendar pa ta ni primerljiva s težo posledic neurja na poplavljenih območjih. Veliko različne vrste pomoči so naše občanke in občani že posredovali prizadetim, pa bodisi v obliki fizične pomoči, bodisi v obliki materialnih dobrin, bodisi v denarnih prispevkih.

 

Pomoč bo še potrebna, to dobro vedo tudi solidarni ajdovski kmetje. Zavedajo se, da je naša dežela imela srečo, da bi takšna količina dežja preplavila Vipavsko ter opozarjajo, da bo treba skrbneje pristopiti k urejanju naših vodotokov. Kmetje na poplavljenih območjih se soočajo predvsem s pomanjkanjem kakovostne krme, ki pa jo je prav zaradi vsega poletnega dežja v zeleni Vipavski dolini na pretek. Danes je tako na pot k prizadetim odpotoval konvoj treh kamionov Slovenske vojske, naložen s 30 balami kakovostne krme. Travnike na letališču je najemnik Simon Stibilj kosil prejšnji teden. Celotno košnjo se je odločil podariti prizadetim v poplavah. Pri nakladanju je pomagala kmetija Slejko.

Kmetije na poplavljenem območju bodo pomoč potrebovale vsaj še do pomladi, zato bo podarjena krma več kot dobrodošla tudi še v prihodnjih mesecih, saj je prizadeti kmetje trenutno nimajo kje skladiščiti. Če bi želeli pomagati kmetom, svojo pomoč ponudite preko spletne strani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Poplave 2023, kjer se koordinira ponudbo in potrebe, tako bo vaša pomoč učinkovita. Damjan Slejko še dodaja, naj se kmetje iz doline, ki bi želeli pomagati s kakovostno krmo, zaradi logistike in prevozov povežejo med seboj, tako da se bodo bale zbirale in skupaj odvažale. Pripravljen je prevzeti tudi koordiniranje, pokličete ga lahko na 040 358 516.