Razstava, posvečena slavljencu – GRC Ajdovščina praznuje 60 let

datum: 12.09.2023
kategorija: Novice

Nova razstava na panojih se poklanja ajdovskim poklicnim gasilcem, ob 60. obletnici delovanja GRC Ajdovščina.

Nova razstava na panojih ob grajski poti se poklanja okrogli obletnici ajdovskih poklicnih gasilcev. Gasilsko reševalni center Ajdovščina letos obeležuje 60 let neprekinjenega delovanja. Vrhunec praznovanj bo jutri, ko bo v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini potekala slavnostna seja, zaradi omejenosti prostora zgolj za vabljene goste.

Na panojih ob grajski poti v Ajdovščini na ogled razstava o GRC Ajdovščina, ob 60. obletnici delovanja. Na panojih ob grajskem vrtu si lahko ogledate novo razstavo. Posvečena je gasilcem, ob 60. rojstnem dnevu poklicne gasilske enote v Ajdovščini, Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina. Prvo ajdovsko poklicno gasilsko enoto, ustanovljeno leta 1963, so sestavljali trije zaposleni gasilci. Bila je ena prvih poklicnih enot v Sloveniji. V »okroglem« letu so si gasilci omislili nov, sodoben in Nov logotip Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina stiliziran logotip, jutri pa bo izšel tudi zbornik, kjer so zbrane zgodbe šestih desetletij poklicnega gasilstva na Ajdovskem.  

Praznovanja ob častitljivem jubileju potekajo skozi vse leto. Tako so v maju poklicni gasilci uprizorili nadvse atraktivno tekmovanje – žemarjenje na Mlinotestov silos. Imeli so osrednjo vlogo tudi pri letošnji preventivni prireditvi Igrajmo se za varnost. V juniju so na svoj »teambuilding« povabili prijatelje iz vseh interventnih služb naše občine in skupaj s kolesi odpeljali 60 km za 60 let. Med 60 kilometrov za 60 let praznovanji pa so gasili požare, krpali strehe po neurjih, reševali življenja na cestah, se izobraževali na različnih področjih … in veliko pomagali kolegom iz drugih krajev pri odpravljanju posledic poplav.

Tekma v žemarjenju na Mlinotest, ki jo je GRC Ajdovščina organiziral v majuVrhunec praznovanj bo jutrišnja slavnostna seja, ki bo potekala v Dvorani prve slovenske vlade, zaradi omejenega prostora zgolj za vabljene goste. Dogodek je prvenstveno namenjen gasilcem, tako domačim, kot iz drugih krajev. V gosteh pričakujejo obrambnega ministra Marjana Šarca, ki bo tudi slavnostni govornik na prireditvi. Tudi župan Tadej Beočanin bo nagovoril poklicne gasilce ter jim slovesno predal prapor. Slavnostna seja pa bo hkrati priložnost za predstavitev zbornika, ki bo izšel ob častitljivi obletnici.

Čestitke ajdovskim poklicnim gasilcem ob častitljivi obletnici!