Ob dnevu odprtih vrat vabljeni na obisk zbirk Goriškega muzeja

datum: 13.09.2023
kategorija: Novice

Praznični 15. september, ko obeležujemo dan vrnitve Primorske k matični domovini, je hkrati tudi dan Goriškega muzeja, ki ob tej priložnosti vabi na brezplačne oglede svojih zbirk pod strokovnim vodstvom.

Ekipa Goriškega muzeja, ki se je v teh dneh mudila v izvidnici na razstavi o industrijski dediščini v Ajdovščini Goriški muzej ima pod svojim okriljem deset muzejskih zbirk, med katerimi pomembno mesto zaseda tudi Muzejska zbirka Ajdovščina. Poleg tega opravlja strokovni nadzor zbirk in razstav na drugih lokacijah ter redno prireja tudi občasne razstave.

Muzej svoj dan obeležuje prav na praznični dan vrnitve Primorske k matični domovini, 15. septembra. Tudi letos na praznični dan na široko odpira vrata svojih zbirk, po katerih bodo vodili arheologi, zgodovinarji, etnologi in drugi muzejski strokovnjaki.

V Ajdovščini bosa na praznični petek kar dva dogodka. Ob 17.00 uri je napovedano vodstvo po razstavi Fluvio Frigido – Castra – Flovius v Muzeju Ajdovščina. Zgodbo o antični Kastri bo predstavila kustosinja arheologinja dr. Ana Kruh. Že pol ure prej, torej ob 16.30, pa se prične ogled zanimive razstave na prostem Industrijska dediščina Ajdovščine. Mimo ostankov obrtne in industrijske dediščine ob Hublju bo vodila vodja projekta postavitve razstave dr. Ines Beguš. Sprehod bo trajal približno 2 uri, zborno mesto je pred Jochmannovim mlinom, priporočena je primerna obutev in steklenička osvežilne pijače.

Na dan odprtih vrat Goriškega muzeja pa bo odprtih še več zbirk in razstav – vabljeni na ogled. Vse zbirke in razstave Goriškega muzeja so na ta dan odprte po običajnem urniku, vendar imajo vstop prost, prav tako so strokovna vodenja brezplačna.