Naj lepo in zdravo rastejo tudi drevesa na zasebnih površinah

datum: 21.09.2023
kategorija: Zelena Ajdovščina

Za lep videz in zdravo rast je treba drevesa stalno vzdrževati.

Medtem, ko se ekipa, ki je poskrbela za spomladanske ozelenitve Ajdovščine, pripravlja na nove jesenske zasaditve, želimo spodbuditi tudi lastnike zasebnih površin k aktivnostim za lepši izgled in zdravo rast vaših dreves in trajnic. V današnjem prispevku pišemo o obrezovanju dreves.

Tako kot večina rastlin na vrtovih in dvoriščih tudi drevesa in grmovnice potrebujejo redno vzdrževanje, da so videti lepo in da zdravo rastejo. Za pravilno vzdrževanje ni vedno potrebno najeti strokovnjaka. Je pa dobro poiskati nekaj osnovnih informacij, nujno je primerno orodje in zaščitna oprema. Če vas to področje podrobneje zanima, spremljajte napovedi izobraževanj v Učnem centru Brje, kjer je veliko vsebin vezanih tudi na vzdrževanje dreves. Večino vzdrževalnih del na drevesih je vezanih na pozno jesenski ali zgodnje spomladanski čas.

Obrezovanje dreves

Ljudksa univerza Ajdovščina ponuja vrsto praktičnih delavnic, kjer boste pridobili znanje tudi znanje o negovanju dreves. Z obrezovanjem dreves poskrbimo za lep izgled in zdravo rast, hkrati pa jim tako tudi podaljšujemo življenjsko dobo. Neurejena drevesna krošnja lahko predstavlja nevarnost za okolico, saj prihaja do lomljenja vej.

V primeru visokih in velikih dreves je za obrezovanje smiselno poklicati strokovnjaka, predvsem zaradi dela na višini. Nižjim drevesom pa lahko krošnje prirežete lastniki sami. Najučinkovitejše je redno prirezovanje, od zasaditve naprej, tako bo krošnja najlepše oblikovana.

Sem in tja se opazi tudi »obglavljanje« zdravih dreves, kar pa NI ustrezen način obrezovanja. Drevo v tem primeru lahko oslabi ter povzroči še bujnejšo rast stranskih poganjkov. Hkrati pa je zaradi velikih odprtih delov omogočen hitrejši vdor patogenih organizmov in s tem večja možnost hitrejšega propada drevesa. Dolgoročno je takšno drevo dražje za vzdrževanje, bolj nevarno, ob dejstvu, da se količina listne mase ne zmanjša.  

Obrezovanje vegetacije ob cestah

Za zdravo in bujno rast drevesa potrebujejo redno vzdrževanje. Vegetacija ob cestah mora biti obrezana tako, da ne posega v območje ceste. To pa pomeni, da posamezni deli rastlin – veje – ne segajo na pločnik, vozišče ali kolesarsko pot, ker na ta način ovirajo promet in hojo po teh površinah. Rastlinje ob prometnih poteh mora biti urejeno tako, da zagotavlja preglednost in dostop do cestnih objektov, prometne signalizacije, prometne opreme ter cestnih naprav.

Komunalno stanovanjska služba Ajdovščina poziva občane, da zaradi varnosti v prometu vsaj meter od roba cestišča (asfalta) ne zasajate žive meje, drevja ali drugih visokih nasadov in poljščin; da zagotavljate prosti profil cestišča 4,5 metra v višino; ob prometne površine ne postavljajte spominskih obeležij in sveč, niti ne sežigajte trave.

V prihodnjih prispevkih pa več o zasaditvah ali odstranitvah dreves in urejanju okolice v primerih novogradenj in kmetijskih zemljišč.